Összművészetivé bővülő táncfesztivál Váradon

Összművészetivé bővülő táncfesztivál Váradon
Október 26–30. között második alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese az Infinite Dance Festival tánc- és összművészeti fesztivált. Az eseménysorozat célja, hogy a régió legfontosabb mozgásszínházi törekvésein keresztül mutassa meg a táncművészet sokszínűségét.

A fesztivál 2016-os kiadása ugyanakkor kiemelt figyelmet szentel a társművészeteknek is, így a koncertek és workshopok mellett egy különleges összművészeti performanszra is számíthatnak a résztvevők, tudatták a szervezők az eseménysorozatot beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón. Czvikker Katalin a színház főigazgatója bejelentette, hogy az Infnite Dance Festival (IDF) kétévente kerül majd megrendezésre, felváltva a FuxFeszt-tel. A főigazgató kifejtette: „fontos törekvésünk, hogy a pályakezdő fiataloknak is megmutatkozási lehetőséget nyújtsunk, így az idén a budapesti és a marosvásárhelyi táncművész-növendékek mellett a bukaresti I.L. Caragiale nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit is vendégül láthatjuk”. A fiatal táncművészeknek és koreográfusoknak két workshopot fognak tartani Mălina Andrei és Lőrinc Katalin neves szakemberek vezetésével. Czvikker Katalin bejelentette: a fesztivált az okostelefonnal rendelkezők a FestivApp applikáció segítségével követhetik nyomon, illetve tudatta, hogy egy fesztiválbérletet létesítettek, ennek ára 40 lej, és három előadásra biztosít belépést. A főigazgató hozzátette, hogy ez a bérlet felhasználható lesz a Szigligeti Színház által meghívott vendégelőadásokra is.

Koncertek

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője, az IDF művészeti vezetője a fesztivál programját ismertette, elsőként arról téve említést, hogy a Moszkva Kulturális Egyesülettel és a Mária Királyné Színházzal együttműködve több koncert is lesz a fesztivál keretében. Október 26-án multikulturális klezmer muzsika csendül majd fel, 28-án a Perihelion, 29-én a Hiperkarma, 30-án pedig Ganxsta Zolee és a Kartel együttes lép fel. Mindegyik koncert kezdési időpontja este nyolc óra, helyszíne pedig a Moszkva kávézó. Egy különös összművészeti performansz helyszíne lesz október 28-án a Darvas-laRoche Ház, ahol délután öt órától a Várad folyóirat fiatal szerzői, a Nagyváradi Állami Filharmónia fiatal muzsikusai, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai, valamint helyi képzőművészek közösen teremtenek meg egy improvizációs happeninget.

Táncszínház

A továbbiakban Dimény Levente a fesztivál törzsprogramját, vagyis a táncszínházi produkciókat ismertette: október 26-án a Szigligeti Színházban lesz látható az M Stúdió Tavaszi áldozat című előadása Sztravinszkij balettzenéje nyomán. 27-én a Feledi Project Idők nyomán című előadását tekintheti meg a nagyérdemű a színházban, míg este nyolc órától a Bukaresti nemzeti Táncközpont Nem mind hősök című előadása kerül színpadra az Árkádia Bábszínházban. Október 28-án a Nagyvárad Táncegyüttes Stabat Mater című előadását adja elő a színházban, ugyanaznap este nyolc órától az András Lóránt Társulat mutatja be Monológok című táncszínházi produkcióját a Szigligeti Stúdióban. Október 29-én a Magyar Táncművészeti Főiskola Mi a modern-, mi a kortárs tánc? című pedagógiai előadását lehet megtekinteni délután öt órától a Szigligeti Stúdióban. Erre az előadásra bérleteseknek és fesztivál-bérleteseknek ingyenes a belépés előzetes regisztráció alapján. Ugyanezen a napon a színházban tartják meg a Főiskolások Gáláját a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az „I. L. Caragiale” Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak a közreműködésével. Este nyolc órától a Studio Act Multimédiás Központ adja elő Molloy című alkotását a központ Crinului utca 2. szám alatti székhelyén.

A fesztivál zárónapján, október 30-án a Szigligeti Színházban lép fel a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciójával. A Szigligeti Színházban minden este fél héttől kezdődik a program, a meghívott profi táncegyüttesek előadása előtt két-két amatőr tánccsoport lép majd fel.

Jegyek

Mint az amatőr társulatokat a fesztiválra beválogató Passan-Simon Noémi a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, az amatőrök között lesznek hip-hop-, társasági-, mazsorett- és néptáncegyüttesek is. Egyébiránt az IDF különböző programjaira a jegyárak 5-40 lej között váltakoznak, jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, a www.biletmaster.ro honlapon, illetve a partnerszervezetek által a fesztivál keretében bemutatott produkciókra ezeknek a szervezeteknek a székhelyén.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .