Összevonták a vizsgaközpontokat

Ma reggel kezdődött el a nyolcadikot végzettek országos felmérője. Vizsgázók a Szacsvayban.
Ma reggel kezdődött el a nyolcadikot végzettek országos felmérője. Vizsgázók a Szacsvayban.
Ma reggel kezdődött el a nyolcadikot végzettek országos felmérője, Bihar megyében közel ötezer diák részvételére számítanak. Kevesebb vizsgaközpontban zajlik a felmérés, mint tavaly.

Amint a hétvégén tartott sajtótájékoztatón Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta, nálunk az a döntés született, hogy megpróbálják minél inkább összevonni a vizsgaközpontokat – egyrészt azért, hogy kevesebb pedagógus részvételére legyen szükség, másfelől, hogy az iskolákban minél kevesebb fennakadást okozzon a vizsga, hiszen a tanév még tart jövő héten.

Összevonták

Már tavaly is kevesebb vizsgaközpont volt, mint a korábbi években, az idén pedig a tavalyi 43-hoz képest 33-ra csökkentették a vizsgaközpontok számát; amint a tanfelügyelőség honlapján közzétett listából kitűnik, mindegyik vizsgaközponthoz két-három, vagy akár négy tanintézet tartozik. Például a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában írják a felmérőt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint az Ady Endre líceum nyolcadikot végzett diákjai is. A főtanfelügyelő szerint igyekeztek elérni, hogy egy-egy vizsgaközpontban ne vizsgázzon több mint 150-160 diák.
A felmérés ma reggel, a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik, szerdán matematikából, csütörtökön pedig anyanyelvükből vizsgáznak a diákok. Az eredményeket június 19-én, 12 óráig függesztik ki, s aznap 14 órától 19 óráig lehet benyújtani az óvásokat. Az óvások elbírálását követő eredményeket 23-án függesztik ki.

Remények

Bár a nyolcadikot végzettek száma Bihar megyében közel 5200, a felmérésen kevesebben fognak részt venni, egy részük ugyanis javítóvizsgát kell még írjon, mások pedig szakiskolába szeretnének feliratkozni, s nekik nem szükséges részt venniük az országos felmérőn.
A főtanfelügyelő elmondta, abban reménykedik, hogy az eredmények jobbak lesznek a tavalyi 72,25 százalékos átmeneteli aránynál, amely nagyjából megfelelt az országos átlagnak. A szimulálások után ugyanis, azokban a tanintézetekben, ahol gyenge eredmények születtek, a főtanfelügyelő javaslatára újabb szimulálásokat szerveztek, s ezek eredménye már érezhetően jobb volt, hangzott el. Azt is többször megemlítette a főtanfelügyelő, hogy tavaly az érettségi eredmény tekintetében volt a legszembetűnőbb változás, 11 százalékkal nőtt az átmeneteli arány az egy évvel korábbihoz képest.

Elosztás

De magával a felméréssel még „korántsem ér véget a stressz” a diákok számára, ugyanis következik a helyek elektronikus elosztása, ehhez június 29 és július 4 között kell kitölteni az opciókat, az első elosztás pedig július 8-án lesz. Az idén is megjelent a több mint száz oldalas felvételi útmutató, mely egyebek mellett tartalmazza a líceumok, szakiskolák listáját és a feliratkozás és a helyek elosztásának menetét. Az útmutatót minden diák kézhez kapta. „A beiskolázási terv szerint mindenkinek lesz helye” – jegyezte meg a főtanfelügyelő – ugyanis 154 líceumi és 50 szakiskolai kilencedik osztály létesítése van tervbe véve.

Kamerákkal

A felmérő menetét az idén is osztálytermenként két kamera rögzíti, de kamerák lesznek felszerelve a tételek átvételére, sokszorosítására kiválasztott termekben is. Eddig két különleges esetről tudnak, két diák egy órával több időt kérvényezett a vizsgákra és ezt jóvá is hagyták számukra. Egyéb, a szokásostól eltérő esetek is adódhatnak, ilyenkor a különleges vizsgakörülményeket a megyei vizsgabizottságnak kell jóváhagynia, akár sürgősségi eljárással.

Neumann Andrea