Összetartás fája Bélfenyéren

Fát díszítettek tojásokkal, háttérben a bélfenyéri templom. Fotó: Szuhai Sándor
Fát díszítettek tojásokkal, háttérben a bélfenyéri templom. Fotó: Szuhai Sándor
Nagyszombaton díszítették fel Bélfenyéren második alkalommal az Összetartás fáját. Az eseményen felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül vettek részt érdeklődők.

A tojás a feltámadás jelképe. Bélfenyéren április 15-én második alkalommal került sor a tojásfa feldíszítésére. Összetartás fájának jelképe ez, a határokat nem ismerő szeretet jelképe, ezért az ötletesen díszített, festett kifújt húsvéti tojásokat határon innen és túl, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül küldték el Bélfenyérre az emberek. A kidíszített tojásokkal nagyszombaton a falubeli gyerekek díszítették fel a fát és Pünkösdvasárnapig, a Lélek kiáradásáig lesz megtekinthető. Az eseményen részt vettek katolikusok, baptisták, reformátusok és ortodoxok egyaránt, a programok két nyelven, románul és magyarul zajlottak.

A közös cél

Kiss Márton bélfenyéri plébános köszöntötte a vendégeket és a bevezetőben elmondta: az összejövetel célja Jézus feltámadásának a természetben való megünneplése közösen, szeretetben. Példaképünk lehet a fa, mert a gyökerei a földben vannak, de a koronája az égbe nyúlik, nekünk is Isten felé kell növekednünk. Van örök élet, van feltámadás! Ő gyógyítja meg a szíveinket, mert Ő, Jézus a legnagyobb orvos. A nagyváradi római katolikus püspökséget dr.Kovács Zsolt atya képviselte, mint tavaly is. Zsolt atya támogatja a szeretet-megmozdulásokat, az összetartás erősítésének eseményeit. A bevezető után Meleg Vilmos nagyváradi színművész szavalatokkal hangolta rá az egybegyűlteket a húsvéti események felidézésére. Az olvasmányok és evangélium felolvasása között a tenkei ortodox kórus és a baptista gyülekezet fiataljai énekeltek. Az esemény teljes ideje alatt érezhető volt a levegőben a közös cél: “minket Krisztus szeretete gyűjtött egybe”.

Misztériumjáték

A gyantai református tiszteletes, Soós József idén először vett részt az eseményen, elmondása szerint tetszett neki az ötlet és hirdetni fogja a közösségében is, Gyantán. A tenkei romák baptista pásztora, a mindenki által ismert Ghița is buzdította a jelenlévőket: Ne legyünk azokhoz hasonlóak, akiknek a húsvét egy olyan ünnep, mely az italozásról, a lármáról, csak az evésről szól. Az ünneplés közben ne felejtsük el, hogy valójában kit ünnepelünk: Jézust ünnepeljük, Rá figyeljünk, mert ő boldogságot és vigasztalást hoz mindannyiunknak. Az esemény végén a bélfenyéri gyerekek húsvéti misztériumjátéka következett, majd a fa feldíszítése tojásokkal, a feltámadás szimbólumaival. Ezek a szeretetdarabkák hirdetik az összetartozásunkat Krisztus szeretetében.

Petran-Balázs Natália