Ősszel megnyílik a vivárium

Ősszel megnyílik a vivárium
Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetének elnöke.

Ioan Mang arról számolt be, hogy a kormány által működtetett helyi fejlesztéseket célzó országos program, vagyis a PNDL 2 keretében Bihar megyének 750 millió lej lett kiutalva a 30 milliárd lejes teljes költségvetésből. 75 közigazgatási egység és a Megyei Tanács részesült finanszírozásban, 26 önkormányzat pedig, beleértve a nagyváradit is, hoppon maradt. „Az összegeket projektek kapták, és nem a települések. Nem a polgármesterek szeme színe vagy politikai hovatartozása alapján jön a pénz, így aki nem pályázott, természetes hogy nem kap semmit”- fogalmazott a szociáldemokrata politikus, reagálva a liberálisok vádjaira. Hangsúlyozta: legalább egy-egy projekt el lett fogadva a nyertes helységek esetében, az odaítélésnél pedig különböző objektív kritériumok alapján döntöttek. Bihar megyében első számú prioritást élveztek a bölcsődei, az óvodai és iskolai fejlesztések, valamennyi olyan projekt, amelyek ezek felújítására vagy építésére vonatkozott, el lett fogadva. Második helyen a megyei utak szerepeltek, erre több mint 190 millió lejt allokált a kormány, három útépítésre: befejezik a Belényesújlak- Alsótótfalu útszakaszt (20 millió lej), valamint dolgozni fognak a Szombatság- Biharrósa (56 millió lej), és a Belényes- Biharrósa- Esküllő (115 millió lej) útszakaszokon. Két pályázatot viszont elutasítottak, ezek a Nagyszalonta- Tenke, illetve a Susd- Menyháza útszakaszokra vonatkoztak. A következő, támogatást élvező beruházások, prioritási sorrendben: víz- és csatornázási munkálatok, községi utak, egészségügyi intézményének renoválása, a közvilágítás korszerűsítése.

Évértékelő

Egy másik témára áttérve Ioan Mang összefoglalta, mit tett az elmúlt egy évben, amióta a Megyei Tanács egyik alelnöke. Azt mondta: a választási kampányban azt ígérte, hogy egy éven belül megnyílik a Körösvidéki Múzeum új székhelye, és ennél hamarabb, vagyis 11 hónap elteltével, idén júniusban már avatóünnepséget tartottak, miközben a liberális vezetés alatt, 2010-2016 között „egy téglát se mozdított el senki”. Szeptembertől megtekinthetővé válik a vivárium, ezt megelőzően pedig a következő napokban aláírják a szerződést a létesítmény belső udvarának rendbetételére, és az első emeleti kiállítási tér kialakítására. Ezek európai uniós társfinanszírozással valósulnak meg, a Regionális Operatív Programon keresztül. Ugyanakkor kilátásban van, hogy ősszel a többi emelet esetében is sikerül megállapodni a finanszírozás tekintetében, a RO-HU-s program igénybevételével. Mindezek alapján pedig, egy-másfél éven belül, vagyis 2019-re teljes egészében működőképes lesz a múzeum a látogatók szempontjából.

Az alelnök számításai szerint 2016-ban 51,6 kilométer megyei utat fejeztek be, beleértve a kopásréteget is, és előkészítettek 29 kilométert e nélkül, míg 2017-ben eddig 45,5 kilométert fejeztek be. Ugyanakkor tavaly 10 kilométernyi, idén pedig 16,5 kilométernyi aszfaltréteget fektettek le. Folyamatban van a tendereztetése a Vércsorogot Bihardobrosddal összekötő útnak, és a kiírásban előírták, hogy a majdani kivitelezőnek 2018 végéig be kell befejeznie a munkát. Emellett előkészítik a dokumentációját az említett Szombatság- Biharrósa, illetve a Belényes- Biharrósa- Esküllő utaknak, melyeket a PNDL 2 finanszíroz. Tervezik a Tasádfő- Kiskopács, Sólyom- Feketekápolna, Nagyszalonta-Tenke, Vércsorog- Kiskalota, Bél- Tenke- Les utak korszerűsítését.

Ioan Mang megjegyezte: míg tavaly márciusban, amikor a liberális Cornel Popa volt a tanácselnök, a PNL-sek egyetértettek azzal, hogy az önkormányzat éljen az elővásárlási jogával a csegődi kastély esetében, legutóbbi sajtótájékoztatójukon már azt hangoztatták, hogy jobb lenne, ha a beteg gyermekeket Váradra hoznák. „Különben jelenleg az értékbecslés zajlik, majd az eladóval való tárgyalás után döntünk arról, hogy vevőként lépünk fel, vagy sem”- közölte Mang.

Volt poliklinika

Újságírói kérdésre válaszolva Ioan Mang kifejtette: a személyes véleménye az, hogy a volt poliklinika épülete egy monumentális épület a város szívében, és hiba lenni oda költöztetni a Megyei Tanács székhelyét, mert ezzel csak zavart okoznának, például parkolási nehézségek lennének. Inkább turisztikai szempontból lenne érdemes hasznosítani, sokkal jobban illene hozzá például egy ötcsillagos hotel vagy kereskedelmi központ státus, mint az, hogy adminisztratív székhely legyen. Amúgy pedig az önkormányzatnak van egy 4000 négyzetméteres telke azon a környéken, ahol a könyvtár működik, oda kellene építeni meglátásában egy három szintes ingatlant székhely gyanánt.

Ciucur Losonczi Antonius