Összeköt a hit, a remény és a nyelv

Összeköt a hit, a remény és a nyelv
Kassáról érkeztek vendégek az érmihályfalvi református egyházközség imahetet záró istentiszteletére. Igét hirdetett Orémus Zoltán esperes.

Február utolsó egész hetében tartották meg az érmihályfalvi református egyházközségben az idei imahetet. Az utolsó istentiszteletre, mely február 27-én, vasárnap 11 órakor kezdődött, Kassáról érkeztek vendégek: az ottani testvérgyülekezet lelkésze családjával, gondnoka és a Laudate Dominum kórus. Orémus Zoltán kassai lelkész-esperes prédikációjának alapigéjét Máté evangéliumából vette, azt a részt olvasva fel, melyben Jézus szavára Péter a vízen járt, addig, míg nem kezdett el a háborgó tengerre figyelni.

A lényegre figyeljünk

A lelkész, miután örömének adott hangot, hogy ismét Érmihályfalván lehet, egyebek mellett több kérdést is feltett. Például, hogy helyes volt-e a háborgó tengerre szállniuk a tanítványoknak? Vagy szabad-e figyelmünket Jézusról elfordítani, ahogyan Péter tette, aki rögtön süllyedni kezdett, amint a hullámokra figyelmezett? Amikor nem a “lényegre” figyelünk, azonnal süllyedni kezdünk mi is, adta meg a választ is a lelkész, hozzátéve: ha életünk során hullámok közt, esetleg ellenszélben kell is eveznünk, ez nem azt jelenti, hogy rossz úton járunk. Ám ez fordítva is igaz, nem biztos, hogy a sima és egyenes út a jó. Európa “hajója” is ellenszélben, nagy hullámvetések között hánykolódik manapság, de az isteni segítség lehet onnan érkezik, ahonnan nem is várnánk, ám ha az ő hajóján ülünk, egészen biztos, hogy megérkezik, zárta prédikációját biztató szavakkal Orémus Zoltán.

Testvérgyülekezetei üdvözlet

Az igehirdetés után a Laudate Dominum énekkar 18 tagja Kovácsné Palcsó Edit karnagy vezetésével egyházi kompozíciókat, énekeskönyvi énekeket adott elő, szólót énekelt Orémus Ágota, fuvolán közreműködött Orémus Péter. Istent dicsérni a saját nyelvünkön – ez a kórus jelmondata, tudtuk meg a karvezetőtől, és ezt a szolgálatot köszönte meg házigazdai minőségében Balázsné Kiss Csilla lelkész. Szót kapott Újlaki Ferenc, a kassai gyülekezet gondnoka is, aki a testvérgyülekezet üdvözletét tolmácsolva, úgy vélve, hogy a két közösséget a hit, a remény és a nyelv köti össze. Az ünnepi istentisztelet közös imával, a Himnusz éneklésével zárult.

Rencz Csaba

Címkék: ,