Összegeztek a váradi városvezetők

Akt.:
Összegeztek a váradi városvezetők
Az elmúlt négy év megvalósításait ismertették kedden a nagyváradi önkormányzat vezetői.

Rendkívüli sajtótájákoztatónak is nevezhető a tegnap a váradi városháza kis gyűléstermében lezajlott esemény, ezen ugyanis Ilie Bolojan polgármesteren, és a két hivatalban lévő alpolgérmesteren Huszár Istvánon és Mircea Malanon kívül jelen volt Ovidiu Muresan volt alpolgármester és Eduard Florea városmeneedzser is, akik a váradi önkormányzat elmúlt négy évének megvalósításait összegezték.

Eduard Florea a város gazdasági-pénzügyi helyzetéről beszélt, kiemelve, hogy szerekezetében komoly változáson ment át 2012 óta a nagyváradi gazdaság, mert míg korábban az itteni cégek 44 százaléka a kereskedelemben tevékenykedett, addig az elmúlt négy évben jelentősen nőtt az ipari és a szolgáltatási szektorban tevékenykedő cégek száma. Mint mondta, az elmúlt években folyamatosan emelkedett a behajtott adók száma, illetve nőttek a fizetések.
Mircea Malan alpolgármester többek között a gazdasági megvalósításokról beszélt, kiemelve az 1. számú ipari parkot, melyben jelenleg 28 aktív cég összesen 3516 dolgozót foglalkoztat, majd a különböző infrastrukturális beruházásokról beszélt.
Ovidiu Muresan volt alpolgármester többek között kiemelte a városban lévő műemléképületek felújítását, megemlítve, hogy az idén megkezdődik az Ullman palota az Adorján házak és a Fuchsl palota felújítása.
Huszár István alpolgármester többek között a városban megrendezett és a közeljövőben megrendezendő sporteseményekről beszélt, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy több turista látogasson Nagyváradra. Huszár István kiemelte, hogy Várad ad otthont a junior és felnőtt országos műugró bajnokságnak, és szintén Nagyváradon lesz az idén az U16-os korosztályos férfi kosárlabda európa bajnokság, ugyanakkor két nemzetközi női labdarúgó torna váradi megszervezése is körvonalazódik.

Jó út

Végezetül Ilie Bolojan polgármester ragadta magához a szót, kiemelve, hogy a város fejlődése jó irányba halad, ezt bizonyítja az, hogy nőtt a munkahelyek száma és a fizetések összege, és ugyan még legalább három hónapig eltart a város által megvalósított uniós projektek elbírálása, de az máris biztos, hogy Nagyvárad az ország első három városa között fog helyet foglalni a lehívott uniós források nagysága tekintetében. Hozzátette, hogy az igaz, hogy a város eladósodottsága jelenleg magas, de ez átmeneti állapot, ami addig tart, amíg a város meg nem kapja az uniótól a támogatási összegeket.

Konkrétumok

Az újságírók kérdéseire válaszolva Mircea Malan elmondta, hogy ma kezdődik el a Fekete Sas Palota padlózatának újraburkolási munkálata, kérdésünkre válaszolva Ilie Bolojan polgármester pedig elmondta, hogy a gyorsforgalmi út még hiányzó, 660 méteres szakasza hamarosan megépül. Mint ismeretes, az az útszakasz a Román Államvasutak (CFR) területén haladna át, és még mindig nem született döntés annak a teleknek a város kezelésébe adásáról. Mint Bolojan elmondta, a Szállításügyi Minisztériumban nagyon nehezen születnek meg a döntések, de meggyőződésének adot hangot, hogy végül az önkormányzatnak megfelelő döntés fog születni ebben az ügyben. Bolojan hozzátette, hogy a Közterületfenntartó átveszi a felépült akvaparkot és június folyamán megnyithatja kapuit a létesítmény, mint ahogy júniusban készül el teljesen a Szent László híd is.

Pap István