Összefogott nyolc község “Erdély deltájának” népszerűsítése érdekében

Nyolc Kolozs megyei település létrehozott csütörtökön egy helyi akciócsoportot azzal a céllal, hogy európai uniós forrásokat pályázzanak meg Erdély ‘deltájának’ népszerűsítésére. Az elsősorban halászatra épülő projektre kétmillió eurót szeretnének lehívni.

Viviana Bandol projektvezető egy csütörtöki sajtóértekezleten bejelentette: hogy Erdély deltájának azt a mintegy ezerhektáros területet nevezik, amely több vízfelületet és nádast foglal magában, és amely a Duna-delta után a legnagyobb ilyen jellegű terület az országban. A projektben nyolc település és kilenc vállalkozás vesz részt. A kidolgozandó stratégia a 2016-2022-es időszakra vonatkozik, a pénzt az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból hívnák le.

Viviana Bandol szerint az összeg legnagyobb részét (1,6 millió eurót) a halászati infrastruktúra kiépítésére, valamint a turizmus fejlesztésére használnák fel, ami egyúttal új munkahelyek teremtését is jelenti.

“Négy fő irányban szeretnénk fejleszteni. Az első a halászat mint gazdasági tevékenység, majd ehhez jön egy kisebb feldolgozóipar kiépítése. A harmadik a turizmus, hisz sok horgász városon lakik, és valahol horgászni akar, az utolsó pedig a régiómarketing Erdély déltájának megismertetésére’ – magyarázta Balogh Márton, a társulás képviselője.

Erdély deltája nyolc települést foglal magában, ezek a következők: Cege (Ţaga), Ördöngösfüzes (Fizeşu Gherlii), Szék (Sic), Katona (Cătina), Gyeke (Geaca), Magyarpalatka (Palatca), Magyarkályán (Căianu) és Szamosújvár (Gherla).

AGERPRES/(RO – szerző: Elena STANCIU, szerkesztő: Diana DUMITRU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro