Összefogást javasolnak a püspökfürdői tóért

Összefogást javasolnak a püspökfürdői tóért
A Bihar megyei Prefektúra közlemény bocsátott ki arról, hogy milyen lehetséges okok vezethettek ahhoz, hogy a püspökfürdői tó vizének szintje drasztikusan csökkenjen. Íme a részletek.

 

A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a környezetvédelmi miniszter rendelete alapján felállítottak egy bizottságot, melynek tagjai első tanácskozásukat a Körösvidéki Múzeum székhelyén tartották február 7-én, amit egy helyszíni terepszemle követett. Ezután február 18-án egy szűkebb körben folytatódott a munkamegbeszélés a minisztériumban, melyen részt vett a Román Tudományos Akadémia részéről Iancu Orăşeanu professzor is. A két találkozó nyomán a testület arra a következtetésre jutott, hogy a püspökfürdői tó vizének drasztikus csökkentéséhez a következő lehetséges okok vezethettek: a geotermális erőforrások kihasználási szintjének a renegerálódásnál gyorsabb üteme; a leeső csapadékmennyiség, illetve a talajfelszíni vizek hozamának állandósága az idők folyamán; az utóbbi tíz évben a Erdélyi-szigethegységben kitermelt famennyiség. Ahhoz azonban, hogy ezen feltételezések bebizonyosodjanak, talajmintákra, valamint gyakorlati ellenőrzésekre és egy speciális térkép elkészítésére van szükség.

Ugyanakkor a tisztánlátás végett a kormánybiztosi hivatal arra kérte az ügyben illetékes, illetve érintett intézményeket, hogy március 4-ig adják meg az ezzel kapcsolatos szükséges információkat. Amúgy becslések szerint a speciális mérőkészüléknek és szenzor a beszerzését célzó projekt költségvetése közel 20-30 ezer eurót emésztene fel, ezért pénzügyi szempontból tanácsos lenne a Bihar Megyei Tanács, a váradszentmártoni önkormányzat és a múzeum összefogása.

Megbüntették

Még januárban különböző szabálytalanságok miatt a Környezetvédelmi Őrség 50 ezer euróra büntette a rezervátum felügyeletével megbízott Körösvidéki Múzeumot, sőt, sajtóinformációk szerint az intézmény akár ezen jogát is elveszítheti, ugyanis a Prefektúra tárgyalásokat folytat a minisztériummal arról, hogy a Nagyváradi Egyetem kapja meg ezt.