Összefogása hiányában sem marad parlamenti képviselet nélkül a magyarság

Egy kolozsvári zártkörű konferencia résztvevői szerint az erdélyi magyarság akkor sem marad parlamenti képviselet nélkül a késő ősszel esedékes parlamenti választások után, ha a közösséget képviselő három párt nem tud megegyezni.

Az erdélyi Krónika napilap beszámolója szerint a Tájoló néven a hétvégén megrendezett zártkörű kolozsvári konferencián Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke pártja fontos célkitűzéseként említette annak a félelemnek a lebontását, hogy a romániai magyar közösség elveszítheti a parlamenti képviseletét. Az elnök szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szótárában az összefogás azt jelenti: mindenki támogassa az RMDSZ-t, ezért az EMNP kerüli az “összefogás”, “egység” kifejezések használatát. “Nem a magyarok, hanem esetleg az RMDSZ fog kiesni a parlamentből, ezért a közösség nyugodtan szavazhat arra, aki a legjobban megérdemli” – idézte a Krónika Torót.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese is úgy vélekedett, nem áll fenn a megegyezés kényszere a parlamenti választásokon. Székely emlékeztetett arra, hogy a román választójogi törvény az ötszázalékos küszöb mellett az alternatív küszöb fogalmát is meghatározza. E szabályozás szerint átlépte a választási küszöböt az a párt, amelyiknek jelöltjei hat képviselői kerületben és három szenátori kerületben megnyerik a választásokat. Székely szerint ez a feltétel az RMDSZ számára akkor is teljesíthető lenne, ha az alakulat Székelyföldön nem állítana jelölteket. “Az RMDSZ kevesebb mandátumot veszít, ha versenyben és nem összefogva indul a parlamenti választásokon, mivel megegyezés esetén át kellene engednie az Erdélyi Magyar Néppártnak a mandátumok negyedét” – idézte a lap Székely Istvánt.

Bakk Miklós politológus arról beszélt a konferencián, hogy a magyar pártok előtt két lehetőség is kínálkozik az együttműködésre az őszi törvényhozási megmérettetésen. Az egyik a választási koalíció létrehozása, amelyre szintén érvényes az RMDSZ szorgalmazására létrehozott alternatív parlamenti küszöb. A másik “a koordinatív út” lenne, amely keretében a pártok megegyeznének arról, hogy az adott választókerületben csak a legjobb eséllyel rendelkező jelöltet indítják. Bakk Miklós szerint az összefogást nehezíti, hogy a három erdélyi magyar párt “egy tőről fakad”.