Összefogás Várhegyért

„Várhegy irigylésre méltó helyzetbe került, magyar közösségéért és hagyományos kultúrája megőrzéséért összefogott Udvarfalva és Marosszentanna magyar közössége”- méltatta Brassai Zsombor megyei RMDSZ elnök a Szentanna községi szervezet által kezdeményezett várhegyi magyar nap jelentőségét.

Köszöntő beszédében arra hívta fel a zsúfolásig megtelt Művelődési Otthonban összegyűlt ünneplő közösséget, hogy bátran elevenítsék fel népi hagyományaikat, tanulják újra dalaikat és népszokásaikat, hiszen ezek nem divatja múlt értékek, évszázadokon át erősítették nemzeti öntudatunkat, csak rajtunk múlik, hogy van-e elég bölcsességünk és bátorságunk a jelenkorban újraéleszteni. A magyar kultúra az elmúlt években Ráduly György polgármesternek és Paizs Tibor községi RMDSZ elnöknek köszönhetően kezdett teret hódítani a községet alkotó falvakban. Több gyerek és felnőtt tánccsoport alakult, egyre több alkalmat ragadnak meg közösségi rendezvények szervezésére, ennek köszönhetően a község már nemcsak az udvarfalvi virágkertészeti kiállításnak és évente megszervezett fesztiválnak köszönhetően válik közismerté.

A 2008-as és 2012-es önkormányzati választásokon elért siker igazolja, hogy a közösségépítésre hangolt szervezeti stratégia helyesnek bizonyult. Paizs Tibor arról is beszámolt, hogy Várhegy után Marosszentannán fognak hasonló kulturális napot szervezni, és ennek évente megismétlődő hagyományt teremtenének. A rendezvény szervezésében az RMDSZ mellett a református egyházközség is kivette részét. A találkozón Csép Éva Andrea megyei tanácsos és ügyvezető alelnök is részt vett.

Címkék: , ,