Oscar-díj 2008 : az eredmények

Oscar-díj 2008 : az eredmények
A Coen-testvérek thrillerje, a “Nem vénnek való vidék” zsebelte be a legtöbb, szám szerint négy Oscar-díjat hétfő hajnalban a hollywoodi Kodak Színházban rendezett 80. Oscar-gálán. A legjobb színész Daniel Day-Lewis lett, a legjobb színésznő Oscarját a francia Marion Cotillard vihette haza.

Különösebb meglepetés nélkül telt a jubileumi, 80. Oscar-gála Hollywoodban. A fogadóirodák előrejelzései többségében beváltak: Joel és Ethan Coen lettek a legjobb rendezők, de filmjük, a “Vénnek való vidék” megkapta a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő díját is, utóbbit a spanyol származású Javier Bardem vehette át. A legjobb női mellékszereplő nagy meglepetésre Tilda Swinton lett: a brit színésznő a “Michael Clayton”-ban játszott egy kegyetlen ügyvédnőt.

A másik nagy esélyesnek tartott “Vérző olaj” két kategóriában nyert: a legjobb fényképezés díját kapta és aranyszobrot vehetett át a brit származású Daniel Day-Lewis, akinek a mostani karrierjének második Oscar-ja – 1990-ben “A bal lábam”-ért már egyszer nyert. A legjobb színésznő kategóriájában is bevált a papírforma: a francia Marion Cotillard vehetett át aranyszobrot a “Piaf”-ban nyújtott alakításáért. A 32 éves színésznő Edith Piaf megformálásáért már csaknem minden fontos díjat bezsebelt ezért az alakításáért: egyebek mellett megkapta az Arany Glóbuszt, a César-t és a brit filmdíjat (BAFTA) is. A “Piaf” egyébként még a legjobb smink kategóriájában is nyert.

A legjobb külföldi film az osztrák “A pénzhamisítók” lett: az alkotás egy koncentrációs táborban amerikai dollárt hamisító foglyokról szól. Magyar alkotást idén sem jelöltek egyetlen kategóriában sem. A legjobb animációs film Oscarját a “L’ecsó” nyerte, míg a legjobb dokumentumfilmért a “Taxi to the dark side” alkotói vihették haza az aranyszobrot.

A legjobb film Arany Glóbusz díját elnyert “Vágy és Vezeklés” az Oscar-gálán csak egy kategória díjával, a legjobb eredeti filmzenéjével gazdagodott, a legjobb filmdal pedig a Once című film betétdala, a “Falling Slowly” lett.

Érdekesség, hogy a “Bourne-ultimátum” mindkét jelölését díjra váltotta: a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés Oscar-ját kapta.

Az idei Oscar-gálátJon Stewart, a Comedy Central csatorna The Daily Show című, politikai-szatírikus műsorának házigazdája vezette.

Oscar 2008: a teljes lista

Legjobb jelmez: Elizabeth: Az aranykor

Legjobb animációs film: L’ecsó

Legjobb smink: Piaf

Legjobb vizuális effektus: Az arany iránytű

Legjobb látványtervezés: Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya

Legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

Legjobb rövidfilm: Le Mozart Des Pickpockets (A zsebtolvajok Mozart-ja)

Legjobb rövidfilm (animációs): Peter and the Wolf (Péter és a farkas)

Legjobb női mellékszereplő: Tilda Swinton (Michael Clayton)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Nem vénnek való vidék (Joel és Ethan Coen)

Legjobb hangvágás: A Bourne-ultimátum

Legjobb hangkeverés: A Bourne-ultimátum

Legjobb színésznő: Marion Cotillard (Piaf)

Legjobb vágás: A Bourne-ultimátum

Életműdíj: Robert Boyle díszlettervező

Legjobb külföldi film: A pénzhamisítók (Ausztria)

Legjobb filmdal: Falling slowly (Once)

Legjobb fényképezés: Vérző olaj

Legjobb eredeti filmzene: Vágy és vezeklés
Legjobb rövid dokumentumfilm:Freeheld

Legjobb dokumentumfilm: Taxi to the dark side

Legjobb eredeti forgatókönyv:Juno

Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Vérző Olaj)
Legjobb rendező: Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék)

Legjobb film: Nem vénnek való vidék

További cikkek:

  • OSCAR-DÍJ 2008 – a bukmékerek szerint
  • Lesz Oscar-gála
  • Golden Globe gálamentes díjkiosztó
  • Lindsay Lohan idén a legrosszabb
  •