Oscar a Színházi Fesztiválon

Oscar a Színházi Fesztiválon
A kedvezőtlen időjárás miatt a nagyváradi nyári színház helyett a Szakszervezetek Művelődési Házában mutatták be az Oscar című előadást, a Mandala Dalszínház produkcióját.

Az RMDSZ, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség és a nyíregyházi Mandala Dalszínház által idén 4. alkalommal megszervezett Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál az Oscar című előadással folytatódott hétfőn este. Jó döntésnek bizonyult a rossz időjárás miatt nem lefújni, hanem a nyári színházból a Szakszervezetek Művelődési Házába átköltöztetni a produkciót, mert a művelődési ház mintegy nyolcszáz férőhelyes nézőtere zsúfolásig megtelt, a sorszélekre pótszékeket kellett elhelyezni, annyi érdeklődő jelent meg a helyszínen hétfőn este.

Programváltozás

Az előadás megkezdése előtt Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője egy közérdekű bejelentést tett: az eredetileg szombatra meghirdetett Kocsonya Mihály házassága című előadást vasárnap tartják meg. Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is rövid beszédet mondott a közönségnek, kiemelve, hogy a jelenlévő több mint nyolcszáz néző bizonyíték arra, hogy van igény az ilyen típusú rendezvényekre, majd hangsúlyozta: „Amikor az RMDSZ életre hívta ezt a rendezvénysorozatot, nem csupán a szórakoztatás szándékával tette azt, hanem attól a meggyőződésétől vezérelve, hogy Nagyvárad felemelkedésének egyik alappillére az, hogy hiszünk a kultúrában, a művelődésben, a színházban.”

Szórakozás

A beszédek után kezdődött a várva várt előadás. Bár sokan a Sylvester Stallone főszereplésével bemutatott amerikai Oscar című filmre asszociálhattak, lévén, hogy a beharangozó is erre a filmre hívta fel a figyelmet, viszont az előadás elkezdése után nagyon hamar kiderült – legkésőbb a főszereplő Józsa Imre színre lépésénél –, hogy az alkotók az 1967-ben forgatott, eredeti francia filmet vették alapul előadásukhoz, melyben Luis de Funes játszotta a főszerepet. Józsa Imre is a jól ismert és máig közkedvelt Luis de Funes-i komikusi manírok segítségével építette fel a figurát, ugyanakkor a díszletek is inkább idézték a francia nagypolgárság enteriőrjeit, mint a nagy gazdasági válság Amerikájának nagystílű gengszterkörnyezetét. Maga a darab felvonultatta a francia helyzetvígjátékok számos elemét: félreértések, felcserélt identitások, értékekkel teli és fehérneműs bőröndök csereberéje, együgyű és ravasz figurák kavarogtak a színpadon három órán át, alig hagyva pihenést a nézők rekeszizmainak. A színművészek profi módon látták el feladatukat, Józsa Imre pedig kifejezetten emlékezetes alakítást nyújtott Bertrand Barnier szappangyáros szerepében. Összességében elmondható, hogy a Mandala Dalszínház hétfő esti produkciója teljesítette célkitűzését: a szellemi erőfeszítést nem igénylő, a színművészeti igényességtől eltekintő előadás felhőtlen szórakoztatást, vidámságot kínált a nagyváradi közönségnek, amelyik hálásan fogata a produkciót, és felállva ünnepelte az előadókat a darab végén.

Pap István