Orvosokat díjaztak az Egészség Világnapja alkalmából

Az idei díjazottak: dr. Octavian Giurgiu, dr. Kékedi Judith, dr. Zoia Bitea és dr. Marius Bembea
Az idei díjazottak: dr. Octavian Giurgiu, dr. Kékedi Judith, dr. Zoia Bitea és dr. Marius Bembea
Hatodik alkalommal szervezte meg a Bihar megyei Egészségért Alapítvány a Dr. Marta Buteanu díjak átadását az Egészség Világnapjához kapcsolódóan. A péntek délutáni ünnepségen négy nagyváradi orvos vehette át a kitüntetést.

Dr. Olivia Ligia Burtă, az alapítvány vezetőtanácsi tagja elmondta: dr. Földes Adalbertet, a díj megalapítóját képviseli, aki egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen az ünnepségen, „de ismerve életigenlését, tudom, hogy visszatér majd; ezúton is üdvözli a díjazottakat és köszöni mindenkinek a részvételt”. Zenei momentum következett, melynek során a Nagyváradi Egyetem zenei tanszékének tanárai, Andrada Ciupeiu és Valentina Ventel-Horhat klasszikus műveket adtak elő. A későbbiekben a prezídium tagjai szólaltak fel – dr. Aurel Mohan, az alapítvány elnöke, Anca Grama, a polgármesteri hivatal szóvivője, valamint dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója, majd ismét zenei momentum következett.

Sokoldalúan

Dr. Ritli László gyermekgyógyászt főorvos dr. Marius Bembea tevékenységét méltatta. Mind elmondta, a sokoldalú orvost röviden bemutatni lehetetleneség, hiszen több évtizeden keresztül rengeteget tett az egészségügyért, egyebek mellett egy iskolát létesített, genetikai központot hozott létre, kutatási tevékenységet folytatott, könyvei jelentek meg, megbecsült és népszerű kolléga és orvos mind a mai napig. Több évig vezette a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságot és a gyermekkórház orvosigazgatója volt tizenkét éven keresztül. Neki köszönhető, hogy Bihar megyében országos szinten először kezdték el a fenilketonuriát felfedő vizsgálat végzését a terhesség alatt, s az is, hogy az első hazai genetikai kongresszust, valamint az első bioetikai szimpóziumot Váradon tartották meg. Dr. Marius Bembea meghatottan köszönte meg az elismerő szavakat, s Nicolae Iorga szavait idézte, miszerint jó cselekedeteink gyemekeink jó késztetéseiben mutatkoznak meg, majd átvette a díjat dr. Aurel Mohantól.

Köszönet

Dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója dr. Zoia Bitea laudatióját olvasta fel, kiemelve, a betegségmegelőzés terén folytatott tevékenységét, s azt, hogy mennyire önfeláldozóan és szenvedélyesen dolgozott. 1994 és 1998 között a intézmény igazgatója, majd 2017-ig, amikor nyugdíjba vonult, az intézmény aligazgatója volt. Dr. Zoia Bitea, mielőtt átvette a díjat, azokról az emberekről szólt, akik ihlették, segítették, s akiknek köszönhetően ő is képes volt sokat nyújtani másoknak.

Dr. Adrian Bumbu a 93 éves dr. Octavian Giurgiu életéről és tevékenységéről szólt, arról az orvosról, aki őt magát is arra ihlette, hogy urológusi karrierjét hirtelen abbahagyva pszichiáterként kezdjen el dolgozni. Dr. Octavian Giurgiu 1967-ben lett a nagyváradi ideg és elmegyógyintézet osztályvezető főorvosa, 1984-ben pedig a vezetője két éven keresztül, majd felesége halálát követően az akkori NSZK-ban, gyermekeinél folytatta életét. Húsz év után tért vissza Nagyváradra, jelenleg boldog apa, nagyapa és dédapa, három gyermekkel, öt unokával és négy dédunokával büszkélkedhet. Dr. Octavian Giurgiu szerény és szűkszavú köszönő beszéde során elmondta: ha lehetősége lenne rá, hogy újra kezdje életét, ismét pszichiáter szeretne lenni.

Holisztikusan

Végül Bradács Alíz, a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház menedzsere dr. Kékedi Judith sürgősségi orvost, a Papfalvi Egészségügyi és szociális Központ vezetőjét méltatta. Mint elhangzott, dr. Kékedi Judith 1980 óta dolgozik a központban, s 2013 óta vezeti az intézményt. 2003-ban a központ ötven ággyal működött, jelenleg két új épülettel és nyolcvan ággyal rendelkezik. Az igazgató érdemeit pedig a páciensek elismerése mutatja a legbeszédesebben – s a kórházmenedzser fel is olvasott egy nyílt levelet, melyet egy hálás beteg írt arról, hogy milyen sokat köszönhet dr. Kékedi Judithnak. Később a doktornő emlékezett vissza arra, hogyan döntötte el, hogy orvos lesz, kiemelte azoknak az orvosoknak a nevét, akiktől tanult, végül arra is kitért: a beteg embert holisztikusan kell megközelíteni, s meg kell érteni sebezhetőségét. Az orvosnak abban is segítenie kell, hogy emberi méltóságát megőrizhesse, s ehhez a papfalvi központban minden segítséget megkapnak a betegek. „A legnagyobb ajándék számomra a családom, nagyon sok erőt kapok tőlük, s nagy öröm számomra, hogy például az unokám kijelentette: kutató szeretne lenni, hogy megtalálja az örök élet titkát” – mondta el a doktornő, majd ő is átvette a díjat.

Dr. Marta Buteanu

A rendezvény elején dr. Olivia Ligia Burtă dr. Marta Buteanu nagyváradi orvos, az első egyetemi fokozattal rendelkező hazai doktornő életéről mondott el részleteket. Mint elhangzott, 1888-ban született, Belényesben, s budapesti, majd párizsi tanulmányait követően Váradon dolgozott rendkívül odaadóan és sok tehetséggel. Mindössze harmincévesen lett az 1918-as spanyolnátha áldozata, miután önfeláldozóan tevékenykedett a fertőző betegek osztályán.

Neumann Andrea