Orvosi kongresszus volt Váradon

Orvosi kongresszus volt Váradon
Bihar megye -  Az Országs Urológiai Kongresszus megnyitóját előadások követték, tegnap pedig műtétek élő közvetítése volt a program.  

Csütörtök délután, a nagyváradi Dacia Continental szállóban nyitották meg hivatalosan az Országos Urológia Kongresszust, melyen külföldi előadók is résztvettek. A női inkontinencia, a méh- és húgyhólyag süllyedés műtéti kezelése témájában szervezett háromnapos szakmai találkozón nőgyógyászok, urológusok és sebészek vettek részt, s az elméleti előadásokon kívül a nagyváradi urológiai klinikán végzett műtétek élő közvetítését is megnézhették.

Munkahely változtatás

Az ünnepélyes megnyitón Corneliu Antal, a Nagyváradi Egyetem rektora elmondta: örül neki, hogy az intézet orvosi és gyógyszerészeti kara szervezte meg a kongresszust, mivel ez növeli az egyetem nemzetközi elismertségét. Adrian Maghiar dékán bejelentette: Gheorghe Bumbu doktorért valóságos harc folyik, két kórház menedzsere „kűzd” azért, hogy orovsai közt tudhassa a neves urológust. Emil Popovici Muţ, a Megyei Kórház menedzsere elmondta: akárhol is dolgozna Bumbu doktor, a pácienseknek javára válik. Liana Antal, a nagyváradi Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház igazgatója azt modta el: ő nem tartozik ugyan azok közé a menedzserek közé, akik „harcba szálltak” az említett orvosért, mégis biztos benne, hogy bármelyik kórháznak jól jön egy ilyen szakértő. Később dr. Gheorghe Carp, a Városi Kórház igazgatója árulta el azt, amiről addig csak félig tréfásan esett szó: Bumbu doktort ennek az évnek a második felétől leszerződtette, mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a számára, hogy ezt sikerült elérnie.

Beavatkozások

Végül a neves urológus, az Országos Urológiai és Nőgyógyászati Társaság elnöke fejtette ki: úgy gondolta, hogy nyugdíjba megy, de nem tudott ellenállni a városi kórház menedzsere ajánlatának, annál is inkább, mivel ott egy korszerű, európai színvonalú urológiai osztály vezetését veszi majd át.

A rendezvény Bumbu doktor előadásával folytatódott, melynek során a különböző tünetekről, s a műtéti beavatkozások menetéről számolt be, új technikákat, illetve saját tapasztalatait ismertetve. Pénteken műtéteket közvetítettek a résztvevőknek a Megyei Kórházból, délután pedig szakelőadásokkal folytatódott a rendezvény.

   

Neumann Andrea