Ortodox húsvétig ismét drágula kenyér

Mivel a búza ára tovább emelkedett ortodox húsvétig ismét drágul a kenyér ára, jelentette ki kedden a Rompan elnöke Aurel Popescu.

– Csupán az utóbbi héten 10 banival emelkedett a búza ára. Minden pékség kiszámolja magának a százalékos drágulási arányt a liszt árának és egyéb gazdasági mutatók fügvényében és hamarosan, még húsvétig megdrágul a kenyér is, nyilatkozta Popescu Aurel egy keddi, a mezőgazdaság finanszírozásáról, esélyeiről tartott szemináriumon. A Rompan malom és sütőipari patronátus elnöke elmondta, hogy az utóbbi héten a búza ára elérte kilógrammonként az 1,05 lejt, de aratásig felkúszhat akár 1,1 lejre is. Jelenleg egy 280 grammos kenyeret szerinte meg lehet vásárolni 1 lejért (10.000 régi lej). A napokon belül ez az ár mintegy 10 banival (1000 régi lej) fog növekedni a sütőipari cégek által készített kalkulációk fügvényében.

A romániai sütőipari cégek tavaly július- augusztusban kezdték meg a kenyér árának emelését a gyenge búzatermés folytán megdrágult búza okán. A kenyérdrágulás mértéke termelőként változó volt, 5-6 és 20-30 százalék között mozgott.

A romániai búzatermés 2007-ben 1990 óta a leggyengébb volt, alig érte el a  3 millió tonnát, ami 44 százalékkal volt kevesebb az előző évi búzatermésnél, s a magas búzaárak miatt még ebből is sok került exportra, amit most még drágábban kell visszavásárolni.

Albert Ferenc