Országos stratégia a kanyaró ellen

Akt.:
Országos stratégia a kanyaró ellen
Bihar megyében egy hét alatt tíz új kanyarós esetet regisztráltak, a hatóságok jelenleg várják, hogy megjelenjen az oltás kiterjesztésére irányuló országos stratégia metodológiája.

Videokonferencia zajlott kedden az egészségügyi minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a megyék közegészségügyi hatóságainak és prefektusainak részvételével. Amint dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója kérdésünkre elmondta, a kanyaró megfékezésére irányuló országos stratégiáról volt szó, melynek a metodológiája is hamarosan napvilágot kell lásson.

Mint elhangzott, július 25-ig mindegyik megyében felmérést kell készíteni azokról a közösségekről, ahol különböző okok miatt nem viszik el a gyerekeket beoltani. Carmen Dan belügyminiszter pedig felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy azokon a területeken, ahol nincs háziorvos, oltási központokat létesítsenek, kihelyezett egészségügyi személyzettel. Egyúttal minden megyében a prefektus, a közegészségügyi hatóság, valamint a megyei tanács képviselőjéből álló bizottság alakul, mely tartja majd a kapcsolatot a megye összes polgármesteri hivatalával.

Nem viszik el őket

Megyénkben a megbetegedések száma csökken, az elmúlt héten tíz megbetegedést regisztráltak, de voltak hetek, amikor harminc új megbetegedésről érkezett jelentés, mondta el a DSP igazgatója. Egyúttal az év eleje óta mostanáig 256 kanyarós megbetegedésről tudnak, s a június végéig regisztrált megbetegedések közül 81 esetben a gyerekek nem szerepeltek egyetlen háziorvos listáján sem. Hét esetben akkor, amikor be kellett volna oltatni őket, meg voltak fázva, vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem lett volna javallott, 68 gyereket a szüleik nem vitték el a háziorvoshoz, 61 gyerek még nem töltötte be a beoltatáshoz szükséges kort, négy gyermek esetében a szülők visszautasították, hogy beoltassák, nyolc esetben pedig nem lehet tudni, hogy miért nem kapták meg a kanyaró ellenes oltást.
Amint dr. Daniela Rahotă kérdésünkre elmondta, a napokban közel nyolcezer kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni, úgynevezett ROR oltóanyagot kaptak, s a hexavalens (Hexacima) oltás oltásból is több mint hétezer adag érkezett – ez egyébként a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, hepatitisz B, gyermekbénulás és vírusos agyhártyagyulladás ellen védi a kicsiket. Az utóbbi időben előfordult ugyan, hogy megszakadt az ellátás és el kellett napolni az oltásokat, de ennél jóval nagyobb gond, hangsúlyozta ki az igazgató, hogy vannak olyan, túlnyomórészt roma közösségek, ahol a gyerekek nem tartoznak egyetlen háziorvoshoz sem, s a szülők nem is viszik el őket beoltatni.

Távol maradtak

Véleménye szerint a megoldás az lehetne, ha az adott település háziorvosa maga menne el ezekbe a közösségekbe. Nálunk amúgy valószínű, hogy nem lesz szükség oltási központok létesítésére, ugyanis nagyjából minden településnek van háziorvosa, vélekedett a DSP igazgatója. Bihar megyében egyébként év eleje óta 256 kanyarós megbetegedés történt, ami nem számít soknak, hiszen például Temes megyében, vagy Krassó-Szörényben a megbetegedések száma meghaladta az ezret, tette hozzá.

„Megszakítások előfordultak, de azért volt oltóanyag, a gond az, hogy egyes közösségekből a gyerekeket nem hozzák el beoltatni” – mondta el dr. Vajda Éva Mónika nagyváradi háziorvos. Dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos is hasonló helyzetről számolt be: oltóanyag, ha megszakításokkal is, de volt, azonban sokan el sem jönnek a háziorvoshoz. Mindössze két esetben fordult elő, hogy a szülők eljöttek és visszautasították a gyermek beoltását, viszont a roma közösségekből rendszerint távol maradtak, s jelenleg például a körzetéhez tartozó roma közösségben mintegy tizenöt kanyarós megbetegedésről tud. „A polgármesteri hivatal alkalmazásában lévő szociális munkás 35 személyt értesített és jött három. Nagyon jó ötlet, hogy be akarják vonni a polgármesteri hivatalokat, a rendőröket is, szükséges, mert ezt a réteget amúgy nem lehet beoltatni” – mondta a háziorvos, aki visszaemlékezett arra, hogy 2000-ben, illetve 2015-ben is járvány volt, először az akkori Sanepid munkatársai bevonásával igyekeztek elérni, hogy hozzák be a roma közösségekből is beoltatni a gyerekeket, két hónapig páran bejöttek, utána viszont ismét nem jött senki, 2015-ben pedig a rendőrség közreműködését igényelték. A háziorvos szerint a szociális segélyek megvonásával lehetne rávenni az érintetteket, hogy vigyék el beoltatni gyermekeiket, a helyeztet mindenképp meg kell oldani, „másképp csak idő kérdése, és a diftéria és a gyermekbénulás is felütheti a fejét”.

Neumann Andrea