Országos Középiskolás Diákmédia Találkozó

Nagyvárad- Az elmúlt hétvégén a Bihar Megyei Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban szervezte meg az Országos Középiskolás Diákmédia Találkozót.

A különböző erdélyi városokból, illetve Nyíregyházáról érkezett diáklap-szerkesztőket Krippán Kinga, az Eminescu Főgimnázium magyar Diáktanácsának az elnöke, Vetési Imola, a MAKET elnöke, Kiss Arnold MAKET-alelnök, valamint Puskás Attila, a Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetségének (MAKOSZ) az alelnöke köszöntötte. Többek közt elhangzott: mivel a diáklapszerkesztők fontos résztvevői a diákéletnek, a munkájuk szakképzett és hatékony megvalósítása érdekében a két szervezet vezetői szükségességét érzik a mostani találkozóhoz hasonló tapasztalatcserék és képzések megszervezését. Ezáltal azt szeretnék biztosítani, hogy a résztvevők szakképzett emberekkel konzultálhassanak, megismerkedhessenek más szerkesztőségekkel, megoszthassák problémáikat, és közös összefogás által megoldást találjanak rájuk.

 

A programról

A program egyébként két modulos találkozóból áll, az első ezen hétvégén zajlott le, a második pedig szintén Nagyváradon kerül majd megrendezésre november 23-25. között. A november 3-i találkozó témái a diáklapszerkesztés olyan mindennapi problémáira adtak választ, úgymint: megfelelő arculat és tördelés, az írások tartalmának és a képeknek a minősége, valamint pénzszerzési lehetőségek. A nap második felében a csoportmunkák során a tapasztalatcsere, illetve az együttműködések magalapozása kapott hangsúlyt. Minden képviselt diáklap (baróti Fantom, brassói Visszhang, gyergyószentmiklósi Kópé, kolozsvári Alma Mater, marosvásárhelyi Mi, nagyváradi Adyli, EredeTi, Szócső és Szünet, nyíregyházi NYIL, sepsiszentgyörgyi Bakancs és Kovakő, székelyudvarhelyi Ébredés, szilágysomlyói Bökény, szatmárnémeti Tintaszosz, temesvári Juventus és székelykeresztúri Oázis) kielemzésre került, a következő összejövetelig pedig a résztvevőknek a gyakorlatban is fel kell használják a tanultakat, vagyis egy diáklapot kell megjelentetniük.

 

Ciucur L. Antonius