Országos felmérő-szimulálás

Országos felmérő-szimulálás
Hétfőtől a nyolcadikosok „szimulálnak”, vagyis azt próbálják ki, hogy milyen lesz, amikor majd a tanév végén élesben kell vizsgázniuk román és magyar irodalomból, valamint matematikából.


Hétfőtől azok a Bihar megyei nyolcadikosok is, akik a tanév végén befejezik az általános iskolai tanulmányaikat, elméletileg „vizsgalázban égnek”, még akkor is, ha ez még nem igazi, hiszen csupán szimulálják azt, hogy mi fog majd rájuk várni néhány hónap múlva. Megyénkben összesen 5.492 diákot érint a három próba, akik közül 4303-an román tannyelvű osztályokba járnak, 1147-en magyar osztályokba, 24-en szlovák osztályokba, 18-an pedig német tannyelvű osztályba.

Az első vizsga román nyelvből és irodalomból lesz, kedden a kisebbségi osztályokba járók számára az anyanyelvük irodalmával folytatódik a felmérés, végül pedig szerdán a matematika vizsgával zárul mindenki számára a megmérettetés.

A vonatkozó módszertan értelmében a jegyeket nem tüntetik fel a naplóban, csak a szülők kifejezett kérésére, viszont az elért eredményeket megtárgyalják a tanárok a gyerekekkel annak érdekében, hogy a valódi vizsgákon nagyobb jegyeket kapjanak.

A tényleges országos felmérő június 27-én kezdődik, a román nyelvvel és irodalommal, majd folytatódik az anyanyelvvel és harmadnapon a matematikával. A jegyeket július 1-jén függesztik ki.

Ciucur Losonczi Antonius