Országos és helyi ügyekről esett szó az RMDSZ sajtótájékoztatóján

Országos és helyi ügyekről esett szó az RMDSZ sajtótájékoztatóján
Nagyvárad – A Bihar megyei RMDSZ szokásos heti sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő és Delorean Gyula helyi tanácsos vett részt.

Országos és helyi érintettségű aktuális ügyekről esett szó. A kötelező lakásbiztosításról szóló törvénytervezet kapcsán Lakatos Péter parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez hasonló projekteket Törökországon kivül még sehol a világon nem ültettek gyakorlatba. A szenátus hallgatólagos beleegyezéssel fogadta el a tervezetet, és a képviselőház illetékes bizottságának az asztalára került, anélkül azonban, hogy megfelelne a kezdeményező, vagyis a kormány eredeti elképzeléseinek. Szerinte a projekt kapcsán több kérdés is felmerül, például érthetetlen, hogy a kockázati tényezőkként felsorolt természeti katasztrófák közt miért csak a földcsúszamlás, árvíz és földrengés szerepel. Ez utóbbi veszélyének kevésbé vannak kitéve a bihariak, mint például a vranceaiak, mégis éppúgy kell majd fizessenek, mint ők. A honatya azt is nehezményezi, hogy egy gigantikus rendszer fog létrejönni, hiszen az érdekelt biztosító társaságokon kivül a helyi tanácsok is részt kell majd vegyenek a folyamatban, egy hetente frissített és havonta a biztosítótársaságok adataival összehasonlított adatbázis összeállítása lévén, ezenkivül pedig egy országos biztosító és viszontbiztosító kereskedelmi társaság is meg fog majd alakulni. A képviselő arra is választ szeretne kapni, hogy a befolyó összegek miért nem maradhatnak helyi szinten, illetve, hogy azoknak a személyeknek, akik komplexebb biztosítást kötnek, miért kell majd duplán, vagyis ezért és a kötelezőért is fizetniük.

Ingyenes tömegközlekedés

A jövő évi költségvetéstervezet kapcsán Lakatos Péter elárulta: az erről szóló vitát a két ház szakbizottsága a november 25-i választások utánra halasztotta, a populista döntések elkerülése érdekében. Igazodva az RMDSZ pozítiv kampányra vonatkozó igéretéhez, a politikus nem kivánt beszélni a pártok és a független jelölt által folytatott korteshadjáratokról, mint mondta, a tapasztaltakról a szavazások után fog nyilatkozni. Annyit azonban megjegyzett: furcsa, hogy Petru Filip polgármester egyetlen Bihar megyei EP- képviselőjelöltként hirdeti magát, holott rajta kivül más ilyen személyek is vannak.

Delorean Gyula helyi tanácsos elárulta: a jövő héten Nagyváradra érkezik Iancu Şerbănescu, a StudCard romániai koordonátora, akivel az egyetemistákat érintő ingyenes tömegközlekedési lehetőségről fognak tárgyalásokat folytatni. A StudCard segítségével a diákok Románia több városában is kedvezményekben részesülnek különböző szolgáltatások igénybevétele esetén, a kolozsvári egyetemisták kártyája például az egész EU területén érvényes. Az önkormányzati képviselő arról is szólt, hogy Biró Rozália alpolgármesterrel közösen az elmúlt időszakban több nagyváradi iskolát is felkerestek. A látogatások pozítiv eredményeket hoztak, az akció pedig a jövőben is folytatódni fog.

Ciucur L. Antonius