Országos érdekeltségűek lettek

Országos érdekeltségűek lettek
Sikerült megoldani azoknak a megyei utaknak a helyzetét, amelyeket tönkretettek a kamionok – újságolta Cseke Attila államtitkár a mai kormányülést követően.

Mint elmondta, átmenetileg országos érdekeltségűvé nyilvánították azokat a megyei útszakaszokat, amelyeken az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának építéséhez kapcsolódó tehergépkocsi-forgalom zajlik.

Teljesen tönkretették

– A negyventonnás kamionok teljesen tönkretették azokat az utakat is, amelyeket pár évvel ezelőtt újított fel a Bihar Megyei Tanács. Nagyvárad és Margitta között például, én ott járok gyakran, már kész tankcsapdák vannak a két éve javított úton, és alig lehet közlekedni. A Tanácstól nem várható el, hogy állandóan javíttassa azokat az utakat, amelyek egy országos érdekeltségű befektetés miatt mennek tönkre. Az ilyen esetekre jogilag az a megoldás, hogy a sztrádaépítés idejére állami köztulajdonba, a Szállításügyi Minisztérium felügyeletébe utalják. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az adott időszakban a javításokra nem a megyei tanácsnak kell kiutalnia a pénzt, hanem az Országos Autópálya és Országút Társaság fedezi ezeket a költségeket – magyarázta az államtitkár. Tételesen a DJ 191 és a DJ 767 jelzésű megyei útról van szó. Az előbbi (majdnem 39 km) a DN 19-es országúttól Bihar–Szalárd–Sárszeg–Bisztraterebes érintésével a DN 19B országútig fut, az utóbbi (22,5 km) pedig a DN1 országutat köti össze a DJ 191 országúttal Pusztaújlakon és Hagymádfalván keresztül.