Ukrán válság

2024.04.21. 07:39

Zelenszkij: az amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre

788. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák lövedéket visznek egy 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveghez, hogy az orosz állásokra tüzeljenek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében húzódó fronton

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Ukrán kormányfő: az amerikai segélycsomag nagy részét a védelemre szánják, de jut belőle a költségvetés támogatására is

Az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak – közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán kormányfő a Facebookon.

A miniszterelnök szerint mindez több fegyvert jelent Ukrajnának egyebek között több légvédelmi eszközzel és nagyobb hatótávolságú lövedékekkel.

A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására szánják. További 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként használnak fel, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak – részletezte Smihal.

SMIHAL, Denisz
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök 
Fotó: Andy Rain / Forrás: MTI/EPA pool

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a forrásokból pénzt szánnak a létfontosságú infrastruktúra helyreállítására is.

Oroszország az utóbbi időben fokozottan célozta Ukrajna energetikai létesítményeit, komoly károkat okozva.

Orosz külügyi szóvivő: fiaskóhoz vezet Washingtonnak a konfliktusban való elmerülése

Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán

– fogalmazott Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában.

„A (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) neonáci rezsimjének megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd”

 – tette hozzá.

A diplomata szerint a képviselőházi szavazás világossá tette, hogy az amerikai uralkodó elit pártállástól függetlenül kész fegyverezni a „kijevi rezsimet” annak érdekében, hogy képes legyen az utolsó ukránig harcolni, az orosz területen folytatva a polgári objektumok elleni terrortámadásokat, diverzánsakciókat és újságírók gyilkolását.

LAVROV, Szergej; ZAHAROVA, Marija
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője 
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Ehhez Zaharova szerint „Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik, amihez a kongresszus zöld utat ad a Joe Biden-adminisztrációnak”. A szóvivő hangot adott álláspontjának, miszerint a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem az általa ellenőrzés alatt tartott „kijevi rezsim” győzelmére tette a tétet, hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát.

A diplomata szerint ennek érdekében hosszabbítják meg Zelenszkij és környezete „agóniáját”, miközben az egyszerű ukránokat „erőszakkal vágóhídra terelik”, és az Ukrajnának szánt juttatások oroszlánrészét az amerikai hadiipari komplexum kapja, amiért pedig az ellenzéki republikánusok lobbiztak.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke vasárnapi Telegram-bejegyzésében szintén azt írta, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag arra ösztönözi Ukrajnát, hogy „az utolsó ukránig” harcoljon, de a harctéri helyzetet nem fogja megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elfogadott 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig „a térségben zajló amerikai katonai műveletekre0ö fognak fordítani. 

„De a lényeg más: még azt a pénzt is, amely Kijevbe eljut, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósrabság, amelyből nincs kiút” – vélekedett az Állami Duma elnöke.

Donyecki település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta a donyecki régióban lévő, Csasziv Jar város melletti Bohdanivka települést az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előretörnie – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán tíz ukrán ellenroham hiúsult meg, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén mintegy ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 440-en az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Fagot páncéltörő tankelhárító rakétával lőnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A minisztérium a héten megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy vezetésipontot, egy drónösszeszerelő műhelyt, egy lőszerraktárt, egy MiG-29-es vadászrepülőt – a gép a dnyiprói repülőtéren vált üzemképtelenné –, egy Sz-300PSZ légvédelmi rendszerhez tartozó radart, egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők nyolc rakétáját, valamint 194 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a kilencezret az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elveszített tábori lövegek és aknavetők száma.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója közölte, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik hajója vasárnap elhárított egy hajóelhárító rakétával indított támadást. Hozzátette, hogy a lehullott szilánkok kisebb tüzet okoztak, amelyet gyorsan eloltottak.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Volodimir Zelenszkij szerint az új, 60 milliárdos amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre

Az ukrán elnök szerint Ukrajnának esélye nyílhat a győzelemre, miután az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza elfogadta a csaknem 61 milliárd dolláros támogatási csomagot.

Volodimir Zelenszkij az NBC televíziónak adott interjúban sürgette a Kongresszus felsőházát, hogy mielőbb szavazzon a katonai segítséget tartalmazó jogszabályról, és azt hangoztatta, hogy a szükséges fegyverrendszereknek minél előbb el kell jutniuk országa katonaságához. 

Óvott attól, hogy a segítségnyújtás további hat hónap haladékot szenvedjen, és kijelentette, hogy pontot kell tenni a támogatási csomag elfogadásának végére, hogy országa katonái amilyen gyorsan csak lehet kézzelfogható segítséget kapjanak a harctéren.

Ukrajna katonai szükségleteit illetően kiemelte, hogy nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most legnagyobb igény, és úgy vélte, hogy az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést.

A háború pontos ütemtervét illető kérdésre az ukrán elnök azt mondta, hogy ez attól függ, milyen gyorsan érkezik a segítség, de megjegyezte, hogy rengeteg tényező befolyásolja a továbbiakat.

A háború lezárásának stratégiáját illetően úgy fogalmazott, hogy annak nem „Putyin és környezetének szavain kell alapulnia, hanem valamin, ami részletes és kézzelfogható egy független és demokratikus Ukrajna számára”.

JOHNSON, Mike
Mike Johnson republikánus házelnök (k) az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. április 20-án
Fotó: Jim Lo Scalzo / Forrás: MTI/EPA

„Szóbeszédként” jellemezte azokat a feltételezéseket miszerint Donald Trump, ha novemberben amerikai elnökké választják, nyomást gyakorol majd Ukrajnára, hogy a háború lezárása érdekében területi engedményeket tegyen Oroszország számára, és hozzátette, hogy ebben nem hisz.

Zelenszkij állítása szerint az országában zajló háború azt jelenti, hogy „az Egyesült Államoknak nem kell harcolnia a NATO-országok védelmében, mert ezt az ukránok megteszik, a civilizált világnak pedig egyedül a harchoz szükséges felszerelést kell rendelkezésre bocsátania”. Úgy vélte, hogy az ukrán háborúra fordított pénz nem kidobott összeg, mert az amerikaiak mindenekelőtt Európa szabadságát és demokráciáját védelmezik.

Az Egyesült Államok képviselőháza szombaton fogadta el az ukrajnai támogatás folytatásáról szóló 60,8 milliárd dollárt (mintegy 23 ezer milliárd forint) tartalmazó törvényt, ami lehetővé teszi, hogy csaknem 4 hónap szünet után újrainduljanak a rendszeres amerikai katonai szállítások az ukrán haderőnek.

A Kongresszus alsóháza a szombati ülésén ugyancsak elfogadta az Izrael katonai támogatásáról szóló jogszabályt, és az Egyesült Államok délkeleti-ázsiai szövetségeseinek szánt támogatást. A törvénycsomagban szerepelt a TikTok kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazás betiltását lehetővé tevő jogszabályt is.

Az ukrajnai támogatásról szóló törvényre a képviselők mintegy háromnegyede szavazott igennel, így 311 támogató, 112 ellenző vokssal szavazták meg. Nemmel szavazott 112 republikánus képviselő. Egyikük, a texasi Chip Roy hangsúlyozta, hogy képviselőtársai a hónapok óta képviselt egységes republikánus állásponttal fordultak szembe, amely arról szólt, hogy addig nem fogadnak el támogatást Ukrajna számára, ameddig az Egyesült Államok déli határának őrizetéről és a határbiztonság helyreállításáról nincs megállapodás. Hozzátette, hogy az amerikai határon kialakult válság közvetlen nemzetbiztonsági fenyegetés az Egyesült Államok számára.

Joe Biden elnök a törvény elfogadását követően köszönetet mondott a Mike Johnson republikánus házelnöknek annak szavazásra bocsátásáért, és hangsúlyozta, hogy amint azt a Kongresszus felsőháza, a szenátus megszavazza, és a törvény az asztalára kerül, haladéktalanul aláírja. Az elnök szerint azok a képviselők, akik igennel szavaztak, a nemzetbiztonságot helyezték előtérbe.

Ismét támadás érte Harkiv megyét, áldozatok

Az utóbbi 24 óra alatt összesen 15 települést ért orosz ágyútámadás a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, két civil meghalt, hárman megsebesültek – közölte a megye kormányzója, Oleh Szinyehubov vasárnap.

A tájékoztatás szerint több épület megsemmisült vagy megrongálódott.

Mindeközben ismét orosz légitámadás érte a Donyeck megyei Csasziv Jar térségét. A megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, Kramatorszktól nem egészen 30 kilométerre fekvő Csasziv Jar az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont, Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka pedig a múlt héten azt mondta, az orosz erők a szimbolikus jelentőségű dátumig, május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jart.

Ukrán zászlót lengettek a demokrata képviselők

Aki bekukkantott az amerikai képviselőházba az Ukrajnának szánt újabb hatvanmilliárd dolláros segélycsomag elfogadásakor, elbizonytalanodhatott azzal kapcsolatban, hogy melyik országban is jár, ugyanis a demokrata képviselők ukrán zászlókat lengetve ünnepelték a szavazás eredményét – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Nem mindenkinek tetszettek a demokraták demokraták zászlói: Kat Cammack floridai képviselőt feldühítette a performansz, és már jelezte is, hogy csapatával olyan törvényjavaslatot készít elő, amely megtiltaná más országok zászlóinak lengetését az amerikai törvényhozásban.

Ha van olyan terem az országunkban, ahol csak az amerikai zászlónak szabadna jelen lennie, akkor az ez a terem

– szögezte le a képviselő.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Zelenszkij elismerte: belefáradt a háborúba

Egészen meglepő kijelentéseket tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy brazil újságírónak adott interjújában, amely az államfői hivatal oldalán is megjelent.

Ami a fáradtságot illeti, nem fogok hazudni, létezik

– fogalmazott az államfő, utalva arra, Ukrajna népe belefáradt a háborúba. Hozzátette azonban, hogy az emberek sem orosz győzelemről, sem kapitulációról nem akarnak hallani.

Zelenszkij a beszélgetés során kitért az európai támogatásra is. Nyugati szövetségeseitől már temérdek pénzt és fegyvert kapott Kijev, ám az elnök úgy látja, a korábban uniós szinten megszavazott 50 milliárd eurós támogatás még mindig túl kevés, de nagy segítség. Kifejtette, bízik abban, hogy az Egyesült Államokban is elfogadják az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy ez nemcsak katonai támogatásról szól, hanem humanitárius szempontokról, helyreállításról, pénzügyi támogatásról

– ismertette.

Több mint tízezren érkeztek szombaton Magyarországra

Magyarország területére 2024. április 20-án, az ukrán-magyar határszakaszon 5528 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5290 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A szombati eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában