Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.16. 07:22

Fehér zászlót lengettek az izraeli túszok, a katonák mégis lőttek, mert azt hitték csapda

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségéből, Dél-Izraelből 2023. december 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Izrael folytatta csapásait a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatta csapásait a palesztin lakosságú Gázai övezetben, palesztin hivatalos jelentések szerint a legutóbbi támadásokban sokan meghaltak, illetve megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közlése szerint légitámadást intéztek az övezet északi részén fekvő Dzsabalíja egyik épülete ellen, ahonnan előzőleg rálőttek a katonáikra, és palesztin fegyvereseket is láttak a tetőkön.

A palesztin egészségügyi tárca közlése szerint az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz Naszír nevű kórházába húsz palesztin holttestét szállítottak be, akik az éjszakai légitámadásokban haltak meg, valamint sebesültek tucatjait, akik között nők és gyermekek is voltak.

Az egészségügyi illetékesek szerint izraeli légicsapások érték az övezet északi részén fekvő Gázavárosban a Fiatalok Keresztény Egyesületének (YMCA) székházát is, ahol több száz, otthonukból elmenekült embert helyeztek el.

Sűrű füst száll fel, miután Izrael légicsapást mért a Gázai övezetre 2023. december 16-án
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

Egy izraeli katonai illetékes szombaton ismertette a tévedésből lelőtt túszokkal kapcsolatos vizsgálat első eredményeit is. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságából megszökött három izraeli túszt izraeli katonák előző nap lőtték le Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén. A szóvivő beszámolója szerint bevetés közben a katonák hibáztak, mert a túszoknál fehér zászló volt.

Izraeli részről szombaton arról is beszámoltak, hogy 

a hivatalos szervek értesülései szerint a Hamász október elején elrabolt, és még mindig a Gázai övezetben őrzött több mint 130 túsza körül mintegy húszan meghaltak.

Fehér zászlót lengettek az izraeli túszok, a katonák mégis lőttek, mert azt hitték csapda

Az IDF új részleteket közölt a pénteki tragikus incidensről, amelynek során a csapatok agyonlőttek három izraeli túszt, akiknek sikerült megszökniük a Hamász fogságából – írja a Times of Israel. Az IDF egyik magas rangú tisztje szerint az első vizsgálat arra jutott, hogy az egyik épületben állomásozó katona három gyanús alakot észlelt, akik egy több tucat méterre lévő épületből léptek ki.

íA vizsgálat szerint mindhárman póló nélkül voltak, az egyik alaknál pedig egy bot volt, amelyen egy rögtönzött fehér zászló volt.

Az egyik katona úgy vélte, hogy a feléje tartó férfiak a Hamászhoz tartoznak és csak csapdába akarják csalni az IDF katonáit, ezért azonnal tüzet nyitott és azt kiabálta: „Terroristák!”

A vizsgálat szerint a katona két férfit megölt, míg a harmadik, akit eltaláltak és megsebesítettek, visszamenekült abba az épületbe, ahonnan jött. Ekkor a zászlóalj parancsnoka, aki szintén abban az épületben tartózkodott, ahonnan a katona lőtt, kiment, és felszólította az erőket, hogy ne lőjjenek. 

Eközben a környéken tartózkodó katonák hallották, hogy valaki héberül segítségért kiáltott. 

Pillanatokkal később a harmadik férfi kijött az épületből, ahová menekült, és egy másik katona tüzet nyitott rá és megölte. 

A zászlóaljparancsnok ekkor vette észre, hogy a harmadik férfi megjelenése szokatlan, és kiderült, hogy egy izraeli túsz. Mindhárom holttestet összeszedték és Izraelbe szállították, hogy azonosíthassák őket – adta hírül a Mandiner. 

A három izraeli túsz: Yotam Haim, Samar Talalka and Alon Lulu Shamriz

A családok által készített képekbõl alkotott kombóképen Alon Samriz, Szamer Fuád al-Talalka és Jotam Hajim (b-j) 
Forrás: MTI/AP/Alon Shamriz, Szamer Fuád al-Talalka és Jotam Hajim családja

Iránban kivégeztek egy férfit, mert együttműködött az izraeli hírszerző szervezettel

Iránban szombaton kivégeztek egy férfit, mert együttműködött az izraeli hírszerző szervezettel – jelentette be az igazságügyi hatóság.

A Mizan hivatalos igazságügyi honlap anélkül, hogy felfedte volna az elítélt személyazonosságát, azt írta, „a halálos ítéletet reggel hajtották végre Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosa, Záhedán börtönében”.

A bíróság azzal vádolta a férfit, hogy „együttműködött Izrael javára folytatott hírszerzésben és kémkedésben”, „titkos információkat gyűjtött” és „propagandát folytatott az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben álló csoportok és szervezetek javára”.

Irán már többször jelentette, hogy letartóztatott külföldi országoknak, köztük ellensége, Izrael hírszerző szolgálatainak dolgozó ügynököket.

Az Iszlám Köztársaság már korábban is azzal vádolta Izraelt, hogy szabotálta néhány nukleáris létesítményét és meggyilkolt több iráni tudóst.

Pénteken 11 rendőrt öltek meg fegyveresek. A támadásért a régióban tevékenykedő Dzsais-al-Adl (Az igazság hadserege) nevű beludzsisztáni dzsihadista csoport vállalta a felelősséget.

Egy éve, 2022 decemberében négy férfit akasztottak fel, miután halálra ítélték őket Izraellel való „együttműködés” miatt.

Tel-Avivban több százan tüntettek a hadsereg által tévedésből megölt három izraeli túsz miatt (videó)

Több százan vonultak az utcára Tel-Avivban péntek este, hogy tiltakozzanak három izraeli túsz halála miatt, akiket izraeli katonák véletlenül megöltek a Gázai övezetben - közölte a helyi a média.

Az izraeli televízió felvételein az látható, hogy nagy tömeg gyűlt össze a tengerparti metropolisz központjában, és elzárta az egyik főutcát. Az emberek azt követelték, hogy a kormány tegyen lépéseket a túszok azonnali szabadon bocsátása érdekében.

A tüntetők plakátokat, transzparenseket vittek magukkal, amelyeken számos túsz neve és képe szerepelt. A megmozdulás résztvevői az izraeli hadsereg főhadiszállása felé vonultak.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet beszámolója szerint vörös festékkel öntötték le az utcát. Azt kiabálták: 

Kifutnak az időből! Hozzák haza őket most!

Bírálták a kormányt, amiért szerintük nem tesz eleget a Hamász által  elrabolt túszok kiszabadításáért. Egy új túszmegállapodás, mint amilyen november végén született, megakadályozhatta volna a péntekihez hasonló incidenseket - állították a tüntetők.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő pénteken bejelentette, hogy három izraeli túszt véletlenül megöltek a katonák a Gázai övezetben zajló harcok idején. A fegyveres erők tévedésből veszélyforrásként azonosították őket egy hadművelet során a Hamász fellegvárában, a lezárt tengerparti övezet északi részén fekvő Sadzsijában.

Izrael AI-rendszert használ, hogy célpontokat találjon Gázában

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a célpontok valós idejű azonosításához mesterséges intelligenciát használ. A hadsereg állítása szerint az „evangéliumnak” nevezett AI-rendszer segített az ellenséges harcosok és felszerelések gyors azonosításában, miközben csökkentheti a civil áldozatok számát – írta meg az nrp.org.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ez egy új szakasz kezdete az AI hadviselésben való használatában.

Az algoritmusok sokkal gyorsabban képesek átszűrni a hírszerzési adatok halmát, mint az emberi elemzők, mondja Robert Ashley, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének korábbi vezetője. Emellett a mesterséges intelligencia használata a célzás elősegítésében is nagy segítséget jelenthet a parancsnokok számára.

Izraeli katonák belépni készülnek a Gázai övezetbe egy dél-izraeli határtérségben lévő gyülekezési ponton 2023. december 13-án
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer jelenleg legjobb esetben is csak bizonyítatlannak mondható. Emellett a technológia igazolást adhat több ezer palesztin civil megölésére.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi egy olyan támadás, amelynek célja a Gázai övezet teljes elpusztítása

– mondja Lucy Suchman, az angliai Lancaster Egyetem professzor emeritusa, akinek a katonai technológiák a szakterülete. 

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában