Bőséges keret

2023.08.21. 06:30

A külföldi milliárdokból külön oldal működött a dollármédia és a baloldal üzeneteinek terjesztésére (videó)

A baloldal kampányát segítette egy külön Facebook-oldal, az Erősítő, amely a 2021. januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából 250 millió forintot költött a dollárbaloldal üzeneteit népszerűsítő hirdetésekre a közösségi médiában.

MW

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A külföldi milliárdokból kistafírozott dollármédia portfóliójában még olyan Facebook-oldal és portál működtetésére is volt keret, amellyel a baloldal kampányát segítő anyagok eléréseit maximalizálták. Az Erősítő a 2021. januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából negyedmilliárd forintot költött kormányellenes hirdetésekre, valamint a szivárványkoalíció üzeneteit népszerűsítő tartalmakra a közösségi médiában.

Csak a voksolást megelőző egy hétben az Erősítő húszmillió forintból promotálta balliberális médiumok, köztük a Telex, a 24.hu, a 444.hu, valamint a Hvg.hu cikkeit. A szavazás napja után gyakorlatilag inaktívvá váló oldalon feladott 12 ezer hirdetés több mint egyharmada – 4500 – esett a választás előtti hónapra.

Az Erősítő hátterében fellelhető mind a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat cégcsoport, mind pedig az Ezalényeg.hu médiabirodalom kiadója, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosi köre. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint e két vállalatnál landolt annak a több mint négymilliárd forintnak a csaknem kilencven százaléka, amely az USA-ból – a Korányi Dávid-féle Action for Democracyn keresztül – és egy svájci alapítványtól érkezett a baloldal kampányának támogatására.

Az Erősítő mögött álló egyik kulcsfigura a DatAdat cégcsoportban is jelentős tulajdonrésszel rendelkező Dessewffy Tibor. A Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik meghatározó háttérembere a képviselője ugyanis az Amplify App nevű, Észtországban – a DatAdat OÜ elnevezésű vállalkozással azonos tallinni címre – bejegyzett társaságnak, amely az Erősítőt működteti és az adatkezelését is végzi. Az említett NIK-jelentés szerint a DatAdat Professional Kft. 34 millió forint értékben bocsátott ki számlát az Amplify Appnak.

 A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában