Orosz zeneszerzők művei a hangversenyen

Orosz zeneszerzők művei a hangversenyen
Nagyvárad – A csütörtöki koncerten szerepelt Dmitrij Sosztakovics és Alekszandr Glazunov egy-egy kompozíciója. Az est szólistája Anton Niculescu, a karmester Stefano Trasimeni volt.

A műsor első felében hallgattuk meg Dmitrij Sosztakovics 1959-ben komponált, Msztyiszlav Rosztropovicsnak ajánlott I. Gordonkaversenyét. (op. 107). Anton Niculescu gordonkaművész minden igyekezete ellenére sem tudta hiánytalanul megvalósítani a mű jókedvűséget, örömet és nyugtalanságot dinamikusan kifejező szólamát. A koncert tiszta, világos, melodikus és ritmikai képleteit, virtuozitását is csak részben sikerült éreztetnie. Inkább a románcszerű lassú tétel dallamosságát tudta közelebb hozni a hallgatósághoz, viszont a szinte önálló tételt képező kadencia koncertáló, erőteljes recitatívója sem szólalt meg a maga teljes pompájában. Niculescu ráadásként Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára cínű kompozíciójának III. elégikus variációját nyújtotta.

Orosz dallamvilág

A koncert második felében hangzott el Alekszandr Glazunov szimfonikus művészetének egyik kiemelkedő alkotása, az 1895-ben írt V. B-dúr szimfónia. Stefano Trasimeni olasz karmester vezényletével a zenekarnak kevésbé sikerült megelevenítenie a mű patetikus, a nemzeti orosz dallamvilág sajátos szinességét, monumentalitását, noha a zenekar mindent megtett, hogy a szimfóniát hitelesen megszólaltassa. A karmester nem hozta előtérbe a kis falusi jelenetet felidéző scherzo poézisét, és a dalszerű Andante lírája sem csendült fel kellő kifejező erővel, noha a fafúvósok unisonoja és a mély vonósok szép játéka lehetőséget nyújtott volna a kompozíció gondolatainak érzékletes megfogalmazásához. A befejezés a hajdani, ősi Oroszországot idézi ünnepélyes formában, fiatalosan.

Tuduka Oszkár