Örömöt sugárzó fotóalkotások

Örömöt sugárzó fotóalkotások
Hétfő délelőtt egy fotómaraton keretében Magdó István fotóművész negyven színes és fekete-fehér alkotásából nyílt tárlat az Euro Foto Art Galériában, Augusztus 27-ig tekinthető meg.

A szervező Euro Foto Art Egyesület nevében Tóth István elnök, fotóművész köszöntötte az érdeklődőket. Arra hívta fel a figyelmet: Nagyváradon egy három fotókiállítást megnyitó maratonnal kezdődik a hét. Eredetileg úgy volt, hogy egy ukrán fotóművész alkotásait bemutató vernisszázzsal indul a sorozat, azonban az illető betegség miatt lemondta a részvételt, így úgy adódott, hogy a csángó származású, Négyfaluban élő Magdó István fotóművész retrospektív tárlatának biztosít otthont augusztus 27-ig a váradi Euro Foto Art Galéria. Ő talán kevésbé ismert fotóművész Romániában, mint külföldön, ahol annyi elismerésben részesült, hogy egy magas rangú díjat is érdemelne a nemzetközi fotóművészeti szövetség részéről, amennyiben azért fotózna, hogy erre pályázzon, de nem ezért teszi, hanem mert hivatásának tekinti.

Radu Igazság egyetemi oktató, az Euro Foto Art Egyesület kuratóriumi tagja szerint a képek örömet sugároznak. Van köztük tájkép, láthatók emberek, állatok, virágok, egyesek pedig azért különlegesek, mert az életért vívott harcot ábrázolják. „Látszik, hogy ahol a szerzőjük él, még van tél, és ezért irigylésre méltó”- vélekedett a méltató.

Természetfotók

Magdó István azt mondta: örül annak, hogy Váradon lehet, annál is inkább, mert az utolsó pillanatban, „a cserepadról ugrott be, melegítés nélkül”, még múlt szombaton is küldött fotókat. Megjegyezte: nem véletlen, hogy a természetfotók játsszák a főszerepet, hiszen nem szereti a beállított, előre elrendezett, photoshoppal kiigazított képeket, ehelyett inkább több órán keresztül is képes várakozni annak érdekében, hogy elkapjon valamilyen spontán pillanatot, mozdulatot. Amúgy két év alatt, több mint 300 nemzetközi elismerésben részesült, több mint 50 országban.

Az ünnepségen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész.

Ciucur Losonczi Antonius