Örökösök

A nagy nyilvánosság úgy tudja, joggal, hazánkban a filmek látogatottsága Kolozsváron a legnagyobb. Gyakran nevezik a filmes szakemberek Kolozsvárt az ország film- fővárosának. Ami a tradíciót illeti, ez rendben is van. A városban működik az ország egyik legnagyobb és aránylat legkorszerűbb mozi helysége. A városban levő többi mozi helyiséget sorra újítják fel.

Ilyen körülmények között meglepőnek számított az a sajtóhír, hogy egy viszonylag korszerű mozi helyiséget, a Művész mozit a RADEF határozata alapján bezártak, és az alkalmazottak munkanélküliekké váltak.

A médiában megkezdődtek a találgatások. Különböző hangvételű vélemények hangzottak el.

2012. február 22. 055 órakor elektronikusan küldött nyilatkozatukban megszólaltak az Örökösök:

Monica Sebestyen és Andrei Sebestyen sajtóközleményben megfogalmazzák, hogy mindaz, amit a sajtó a kolozsvári Művész moziról terjeszt, átgondolandó.

Azt az épületet, mely magába foglalja a Művész mozit, tényleg visszakapták az örökösök, ami egy demokratikus országban természetes.

Azt is tisztázzák, ők csak az irodahelységeket, kérték vissza a Filmforgalmazó vállalattól, és nem a mozi helység bezárását.

Mint a helység jogos tulajdonosai, sajnálatukat fejezik ki a Filmforgalmazó vállalat ama döntéséért, ami miatt ez az elhamarkodott helyzet kialakult. Mert a helység a mozilátogatók egyik ismert helye.

Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Győzelem (Victoria) mozi helységét is átalakítás után magánszemély bérli. Ugyanez a helyzet lesz a jelenlegi Művész mozi sorsa is.

Nincs szándékukban a kolozsvári nézőket megfosztani attól, hogy egy közel 100 éve működő mozi helységet megszüntessenek. Ennek következtében igyekeznek minél hamarabb a filmszínházat újra működőképessé tenni.

Magán véleményem szerint, ha az új tulajdonosoknak sikerül egy tényleg korszerű mozi helyiséget felszerelni, akkor Kolozsvár gazdagabb lehet egy kulturális intézménnyel, melyben megfelelő körülmények között, élvezheti a nézőközönség a filmművészet által nyújtott szellemi értékeket.

Csomafáy Ferenc