„Örökké velünk maradsz Vili”

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében emlékeztek. A szerző felvétele
A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében emlékeztek. A szerző felvétele
A váradi színjátszás 218. évfordulóján a Kiss Stúdió Színház a nemrég elhunyt neves színészre és rendezőre, Varga Vilmosra emlékezett.

Szerettei, barátai, pályatársai, ismerősei, váradiak népes serege emlékezett a nemrég elhunyt neves színészre és rendezőre, Varga Vilmosra. Az emlékestre a váradi színjátszás 218. évfordulóján, augusztus 25-én, csütörtökön 18 órakor került sor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, Veletek maradok mindörökre címmel. Varga Vilmos szerepeit és interjúrészleteket felvételek segítségével idézték fel. A felvételek mellett pedig történetekkel, versekkel emlékezett Veres Kovács Attila, Meleg Vilmos, Dobos Imre, Molnár Judit, F. Márton Erzsébet, valamint Kiss Törék Ildikó. Az alkalmat Veres Kovács Attila lelkipásztor nyitotta meg, elmondva, hogy „nemrég álltunk Varga Vilmos sírjánál, a lelkész ott elzengte az örök élet igéjét. Most elkezdődik az emlékezés, az élő emlékezés arra, akit a sír körül mi nem búcsúztattunk, hanem csak viszontlátást mondtunk. Ezen az alkalmon láttatni és hallatni szeretnénk azt az embert, akinek művészetével épült a lelkünk. Zengjük annak dicséretét, ki ma megengedi, hogy az örökké élő Varga Vilmosról emlékezzünk, ki művészetével itt van, életével pedig az Úr társaságában”.

Emlékezés

Dobos Imre színművész visszaemlékezésében felidézte, hogyan ismerkedtek meg Varga Vilmossal, hogyan dolgoztak együtt, felelevenítette a közös élményeket, történeteket, a Kiss Stúdió Színházban zajló közös munkát, és az általa nagyra értékelt humorát, ami sose volt bántó. „Vilire gondolva eszembe jut, hogy mennyire szerette és tisztelte a színpadot, a szerepeire komolyan készült fel, és úgy tudott lubickolni ezek sikereiben. Örökké velünk maradsz Vili!” – hangzott el. Molnár Judit magyartanár, közíró Varga Vilmos legemlékezetesebb előadásait, az ezek kapcsán készített interjúkat idézte fel, valamint a későbbi közös munkát az Olvassunk együtt irodalmi sorozatban és az Irodalmi esték sorozatban. Meleg Vilmos és F. Márton Erzsébet színművészek szavalattal emlékeztek Varga Vilmosra. Zárásként Kiss Törék Ildikó Dsida Jenő Tíz parancsolat című versének utolsó részével emlékezett Varga Vilmosra, aki nemcsak a színpadon, hanem az életben is társa volt. A résztvevők ezt követően koccintottak Varga Vilmos emlékére.

P. Nagy Noémi