Örményország egy turista szemével

Akt.:
Örményország egy turista szemével
Örmény-élmény címmel tartották meg az EKE’91 Nagyvárad – Bihar soron következő vetítéssel egybekötött előadását február 4-én az Ady Endre Líceumban.

 

 

Makai Dimény Judit és Makai Zoltán 2009-ben jártak Örményországban. Előadásuk során nem azokat a helyeket ismertették, amelyeket az útikönyvekben is láthatóak, hanem a saját benyomásaikon keresztül mutatták be az országot. Örményország háromszor kisebb mint Magyarország, északon Grúzia, keleten Azerbajdzsán, délkeleten Irán, nyugaton pedig Törökország határolja. A törökországi és azerbajdzsáni határ le van zárva, ezért az örmények csak távolról csodálhatják nemzeti szimbólumukat, az Ararát hegyet. Makai Zoltán elmondta, hogy ahhoz, hogy valaki vízumot kapjon, igazolnia kell, hogy érvényes szobafoglalása van. A Makai házaspár Jerevánba érkezésükkor felkeresték az egyetlen magyar asszonyt, aki ott él. A beregszászi származású idős hölgy segített nekik megtervezni az utat, elmondta hova érdemes elmenni és mit érdemes megnézni. Jerevánból az utat Echmiadzin felé vették, ami az örmények Vatikánja, itt székel az egyházfő, a Katholikos. A házaspár eljutott az Aragats (4090 m) hegyhez is. Az utat kocsival körülbelül 3000 méterig lehet megtenni. A csapat negyven fokos melegből indult a csúcs fele haladva, viszont vissza kellett forduljanak a havazás miatt.

 

Kolostorok

 

Az előadás során azt is megtudtuk, hogy az örmény vendéglátók eléggé rámenősek, ezért ha valaki nem figyel oda, reggel kilenckor már vodkázik a szállásadóval. Az út során a csapat több kolostort (Kobayr, Haghpat, Garni) is meglátogatott, az egyiknél a távolból még egy állatáldozatot bemutató csoportot is megfigyelhettek. Odzunban a boltos szállást kínált nekik, így bepillantást nyerhettek egy örmény család hétköznapjaiba is. Makai Zoltán érdekességként elmondta, hogy a Grúziába vezető országúton tehenek üldögéltek, és a közúti jelzések a kevés autó miatt értelmetlenné váltak. Továbbá hozzátette, hogy az örmények fizetése nem valami sok, a legtöbb család abból él, amit a nyugaton élő rokonaik küldenek. Az út során a házaspár ellátogatott a Szevan tóhoz is, amely háromszor nagyobb mint a Balaton és 1900 méteren fekszik. Az öntözések és különböző vízfelhasználások miatt, ugyan arra a sorsra szánták, mint az Aral tavat, bár mára a drasztikus vízszint csökkenés megállt. Az utolsó képkockákon a Genocidium múzeumot és emlékhelyet tekinthették meg a jelenlevők. Makai Zoltán, aki maga is örmény gyökerekkel rendelkezik, meghatódva mondott pár szót arról, hogy milyen érzés volt az emlékhelyen állni. Az előadáson örmény származású nézők is voltak, akik saját történeteikkel színesítették az elmondottakat.

 

Lonely Planet

A Makai házaspár útja során nagy hasznát vette az úgynevezett Lonely Planet Örményországról szóló útikönyvének. A Lonely Planet egy olyan az egész világot lefedő útikönyvsorozat, amelyből hasznos információt tudhatnak meg azok, akik nem az ipari turizmust választják. A könyvet írók különböző országokban kipróbálnak mindent, és leírják mit egyen, vagy mit ne egyen az ember, hol érdemes szállást kérni, mivel érdemes közlekedni stb.

 

Nagy Noémi