Őrizetbe vették a román hatóságok a Sky News által bemutatott állítólagos fegyverkereskedőket

Stuart Ramsay
Stuart Ramsay
Őrizetbe vette a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a Sky News brit tévécsatorna riportjában a múlt héten bemutatott állítólagos romániai fegyverkereskedőket, mert a testület szerint valótlanságot állítottak.

A DIICOT az őrizetbe vételről kiadott közleményében egyúttal tudatta, hogy kihallgatásra beidézi a tévécsatorna brit forgatócsoportját.

Az ügyészség közleménye szerint a filmben szereplő, romániai magyar nemzetiségű férfiak bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és valótlanságokat állítottak. Az ügyészség szerint a Sky News tényfeltáróként bemutatott riportja nem támaszkodott valódi tényekre. A brit újságírók kezdeményezésére a szereplők valótlan információkat közöltek, és ezért pénzt kaptak – tette hozzá.

A múlt héten bemutatott filmben a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. A riporter – állítása szerint – lehetséges vásárlóként került kapcsolatba az állítólagos fegyverkereskedőkkel, akikkel olyan erdős területen találkozott, ahol nem volt mobiltelefonos térerő. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészség az eddig elvégzett vizsgálatok alapján megállapította, hogy a Sky News által tolmácsként foglalkoztatott radnóti (Iernut) származású, szabadúszó újságíró vadász barátait szervezte be a fegyverkereskedő szerep eljátszására a Sky News forgatócsoportja által elkészített forgatókönyv alapján. A közlemény szerint a fegyverkereskedő szerepét eljátszó férfiak rendezői utasításra beszéltek románul, noha magyar anyanyelvűek voltak.

A vádhatóság szerint a riportban bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában. Ezek többsége vadászfegyver volt; az egyetlen bemutatott harci fegyver pedig egy gyűjteményből származott. Az utóbbi tulajdonosa azzal sértette meg a fegyverekre vonatkozó szabályokat, hogy kölcsönadta, és engedte, hogy elszállítsák a fegyver őrzésének bejelentett helyéről.

Az ügyészség megállapította, hogy a Sky News filmje nemzetközi ellenérzéseket váltott ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltette, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Raluca Pruna román igazságügyi miniszter egy bukaresti eseményen újságírói kérdésre pénteken kijelentette: ha a tévécsatorna valótlanságokat állított Romániáról, a román államnak kötelessége fellépni ez ellen.

A Sky News tévécsatorna mindeddig kiállt a romániai fegyverkereskedelemről szóló film készítője mellett. “Stuart Ramsay a csatorna egyik legtapasztaltabb újságírója, aki pályája során jelentős tényfeltáró munkát végzett világszerte. Ezúttal visszafogott riportot készített a romániai fegyverkereskedelemről, és a Sky News fenntartja a publicisztikai anyag állításait” – idézte a Mediafax hírügynökség a csatorna szerdán közölt álláspontját.