„Őriz valamit a régi hangulatából a város”

„Őriz valamit a régi hangulatából a város”
A nyári színházi fesztivál keretében mutatták be vasárnap a Kocsonya Mihály házassága című darabot a várszínházban. Az egyik szereplővel, Hajdu Steve-vel beszélgettünk az előadás másnapján.

Ő rendezte a darabot, amiben fel is lépett Nagyváradon: Hajdu István (Steve) mindazonáltal leginkább a tévéképernyőkről, például a heti Hetesből lehet ismerős a Bihar megyeieknek is. A váradi nyári színházi fesztiválon a könnyed kis nyári hűsölésnek épp megfelelő Kocsonya Mihály házassága című darabbal volt jelen. A médiaszemélyiséget az itteni fellépése után kérdeztük.

– Debreceni srác voltál, vagy, és Várad meg közel van – viszont sokáig elválasztott minket egy (de tulajdonképpen két) elnyomó rezsim, és persze a lassan légiesedő határ is. Ilyen körülmények között mikor sikerült először ismerkedned Váraddal?
– A kilencvenes években nyílt erre először lehetőségem. És akkor egyből színészként. Szép Ernő Május! című darabjával voltunk itt. Mégpedig japán nyelven játszottam. Ugyanis akkoriban jó kapcsolatot alakítottunk ki japán kulturális körökkel, népszerűsítettük a mi kultúránkat ott. Én pedig fogtam magam, és megtanultam japán nyelven a szerepemet. Ha jól emlékszem, diákként is megfordultam még a városban, de azt már nem tudom pontosabban felidézni.

– Most mi volt a benyomásod Váradról?
– Direkt kértem is, hogy hamarabb érkezzünk, ne csak az előadásra. Így körülnéztem, és azt tudom mondani, még mindig őriz valamit a régi hangulatából a város. Határozottan éreztem ezt.

– Azért viszonylag ritkán jutsz el ide, úgyhogy könnyebb az összehasonlítás: milyen változásokat látsz, ha egyáltalán bármilyeneket?
– Rengeteget. És jó irányba mutatót. Már ha a diktatúra utáni állapotokkal vetem össze. Megnéztem külön a színház épületét is, de a központot is. Fejlődést látok. Előadás után pedig egy olasz étteremben vacsoráztunk, a Körös partján, és nagyon hangulatos, kellemes volt az is.

– Jó, de az olasz…
– Persze, de még ez is hozzájárul a jó hangulathoz, és mutatja a fejlődést is. Visszakanyarodva a kulturális élethez pedig, én nagyra tartom mind a magyar, mind a román társulatot Váradon. A kapcsolatunk is jó, és magam is büszke vagyok rá, hogy a magyarok például elhozták a rangos elismerést Kisvárdáról. Külön kellemesen érintett amúgy, hogy én, aki a színi előadásaimkor körülbelül 300 fős közönséghez vagyok szokva, azt láthattam, hogy Váradon 700-800-an gyűltek össze a produkciónkra.

– Mindezzel együtt azonban téged inkább tévés személyiségként ismer a közönség. Te minek tartod inkább magad?
– Színésznek. Persze a médiabeli szereplés is fontos, de össze sem vethető. Ugye a nézőszám is eleve más, de hát műfajilag is különböző.

– Legutóbbi infóim szerint sok éve szabadúszó vagy. Működik ez úgy igazából Magyarországon?
– Én azóta sem szerződtem le sehova. Szeretek szabadúszó lenni, és ha az ember megtalálja a megfelelő utakat, akkor működik ez is. Nekem ez így megfelelő.

Ki ő?

Hajdu István (művésznevén Hajdu Steve, Debrecen, 1971. január 9. –) magyar színész, rádiós műsorvezető. 1990-től a veszprémi Petőfi Színház stúdiósa volt. 1991–1995 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát prózai színész szakon. 1995-től 1998-ig a budapesti Új Színház tagja volt. 1998-99-es évadtól a Vígszínházhoz szerződött. 2007-től szabadúszóként dolgozik a Vígszínházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, valamint az IBS színpadán. Az 1999-ben, a Vígszínházban alakult Könnyű esti sértés nevű zenekar basszusgitárosa. 2015-ben játszott a Monty Python: Nem a messiás – Csak egy haszontalan fiú c. darabjában énekelte Eric Idle szerepeit. Számos játékfilmben is szerepelt.

Szeghalmi Örs