Óriási konyhává alakul az ERA Park parkolója! A disznótoros fesztivállal hagyományt teremtenek Nagyváradon

Óriási konyhává alakul az ERA Park parkolója! A disznótoros fesztivállal hagyományt teremtenek Nagyváradon
Az ERA Park bevásárlóközpont parkolója óriási bihari konyhává alakul február 27-én, szombaton! A megye 23 településéről érkeznek majd résztvevők, akik abban versenyeznek majd, hogy ki a legügyesebb a hagyományos disznótoros finomságok elkészítésében, az immár másodízben megszervezett disznótoros fesztiválon.

A rendezvényre a Home Center közelében kerül sor, és valóságos kulináris fesztivál lesz, ahol mindenféle disznótoros készítményeket kóstolhatnak meg a kilátogatók, amiket természetesen pálinkával és borral is „megöntözhetnek”, miközben népi zenészek és táncosok szórakoztatják a közönséget.
A mulatság reggel 8-kor pálinka kóstolással kezdődik, majd indul a csapatok versenye, melynek keretében disznóperzselési bemutatót is tartanak az érdeklődőknek. A csapatok készítményeiket étkezési jegyek alapján árusítják majd, amiket helyben vásárolhatnak meg a látogatók. Azok a csapatok maradnak versenyben, melyeknek sikerül legalább 120 étkezési jegyet eladniuk.
„Az étel mellett fontos szerepet játszik majd a sátor kinézete, a csapat tagjainak megjelenése, a terítés külalakja, az étel tálalása és a különlegességek jelenléte is. Mindegyik polgármesteri hivatal képviselőinek hagyományos helyi ételeket és különlegességeket is kell készíteniük. Tavaly például az egyik csapat 10 méteres kolbászt készített.” magyarázta Radu Silaghi, a szervező Bihar megyei Cégek Egyesületének képviselője.
Egy disznótoros fesztiválhoz illően egész nap Bihar megyei népi együttesek „fűszerezik” a hangulatot, de jelen lesz Radu Moş humorista is, aki viccekkel szórakoztatja az oda látogatókat.
Eddig az alábbi községek jelezték részvételi szándékukat: Vizesgyán, Oláhszentmiklós, Mihályfalva, Székelyhíd, Kisősi, Tasnádbajom, Borș, Barátka, Biharkaba, Hegyközcsatár, Kiskopács, Nagyürögd, Bihardiószeg, Kispapmező, Biharrósa, Mezőtelegd, Körösgyéres, Szalárd, Miklóirtás, Robogány, Tenke, Tulka, Biharszentandrás, de a jelentkezők száma még bővülhet.

A fesztivál programja

08.00-08.30 Pálinkakóstoló
08.30-12.30 A sertés feldolgozása
10.00-11.00 Hagyományos disznóperzselés
10.00-16.00 Kulturális-művészeti programok
12.30-13.30 Toros kóstoló
13.30-15.30 Kolbász, hurka, tepertő kóstoló
15.30-16.30 Helyi különlegességek kóstolója
A rendezvény szervezői:Bihar Megyei Tanács – Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, a Romániai Községek Egyesületének Bihar Megyei Kirendeltsége, Bihar Megyei Cégek Egyesülete, D’ART Kulturális Egyesület, CRIȘANA Élelmiszereket Kutató és Népszerűsítő Egyesület.