Óriási fejlesztések, egyre élhetőbb ország

Magyarország már 15 éve tagja az Európai Uniónak, s ezalatt az idő alatt szinte mindenki érezhette az uniós forrásokból finanszírozott projektek pozitív hatását.

Az EU számtalan tevékenységet támogat, mint például a vidékfejlesztést, környezetvédelmet, az emberi jogok előmozdítását, a tagállamok kultúrájának, történelmi örökségének megóvását, munkahelyteremtést, infrastrukturális, egészségügyi, valamint több száz más típusú fejlesztést. Hazánk a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is számtalan uniós pályázatnak köszönhető beruházás élénkíti a gazdaságot, teszi a mindennapokat még élhetőbbé.

Ilyen, a körülbelül másfél millió ember biztonságát szolgáló, a Vásárhelyi-terv, azaz a magyar vízügy egyik legnagyobb szabású fejlesztésének részeként megépülő víztározó Cigándon, melyet 2008-ban adtak át. Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi létesítménye közel 25 négyzetkilométeren 94 millió köbméter víz befogadására képes, 25 centiméterrel csökkenti a tiszai árhullámok szintjét. A nagyjából velencei-tó méretű tározó 16,5 milliárd forintba került, ennek felét 8,2 milliárdot hazai, 8,3 milliárdot a Nemzeti Fejlesztési Terven belül az Európai Unió biztosított. A tározó átlagos vízmélysége 3,8 méter, a 23,8 km hosszú töltés teljes hosszán kerékpárutat is építettek. A víztározóhoz Cigándtól Ricse felé vezető közúton egy 100 méter hosszúságú hidat is, valamint 500 hektár vizes élőhelyet alakítottak ki, 10 kilométer hosszan rendbe hozták a kisvízfolyásokat, és elkészült 46 vízkormányzási műtárgy is. Ez a tározó nem csupán az árvízi biztonságot növeli, hanem lehetővé teszi a természetes ártérre jellemző vízviszonyok visszaállítását, és ezzel helyet ad az ártéri gazdálkodásnak is. Természetesen a megyeszékhely ipari korszerűsítése sem maradhatott ki az uniós támogatásokból.

A Miskolc Holding Zrt. 460 millió Ft, vissza nem térítendő támogatást nyert el 2012-ben az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán. Ennek köszönhetően tudták a 62,5 hektáros Miskolc Déli Ipari Park alap infrastruktúráját fejleszteni (út- és hídépítés, vízellátás, csapadékvíz- és szennyvízelvezetés, valamint a villamos- és gázenergia lehetőségének biztosítása). Így már vonzó terület lett a vállalkozások számára, ezzel együtt új munkahelyek teremtésére, értékteremtő és bevétel-generáló beruházások megvalósítására.

Edelényben a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet Légzőszervi Rehabilitációs Centruma is uniós finanszírozással jött létre, egy régión átívelő projekt keretén belül, melyben Észak-Magyarország 11 kórházának rehabilitációs ellátása újult meg. A Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetnek a pályázatból csaknem 307 millió forint támogatás jutott komplex Légzés-rehabilitációs Központ, egy eddig még hiányzó betegellátási forma kialakítására. Ebből 186 millió forintot építészeti munkálatokra költöttek, 89 millió forintból pedig eszközöket szereztek be. Itt egy központban minden olyan ellátást megkapnak a betegek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a rehabilitációhoz, gyógytorna, fizikoterápia, gyógymasszázs, sószoba, szakorvosi tanácsadás és inhalációs kezelések várják a gyógyulni vágyókat.

– PR cikk –