Orbán Viktor: senkitől sem tűrünk kioktatást, a magyarok elvárják a kellő tiszteletet

Orbán Viktor: senkitől sem tűrünk kioktatást, a magyarok elvárják a kellő tiszteletet
Ahogy 1848-ban nem tűrték, hogy Bécsből diktáljanak az országnak, majd 1956-ban és 1990-ben sem hagyták, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljunk nekünk – mondta ünnepi beszédében a miniszterelnök kedden délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum előtt.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: senkitől sem tűrünk kioktatást és mindenkitől elvárjuk, hogy a magyaroknak megadják a kellő tiszteletet. A kormányfő szerint most nincs olyan külső nyomás az országgal szemben, amellyel ne szállhatnánk szembe, “most van erőnk, esélyünk és lehetőségünk, hogy megtaláljuk Magyarországnak azt a formáját, amelyet csak a magyarok vérmérséklete, életfelfogása és ízlése alakíthat ki”.

A március 15-i eskü olyan fogadalom, amellyel 1848 óta minden magyar tartozik minden magyarnak – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a 48-as magyarok megtették, amit vállaltak, és ez tette lehetővé az ország megújítását, amely sosem süllyedt vissza azután a feudális viszonyok közé. Sikeres volt a politikájuk is: kiselejtezték a régi világ törvényeit, visszahúzó dogmáit és új rendszert alkottak, amely évtizedek múlva is állt a lábán – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a 48-as magyarok kiálltak Magyarországért és ledöntötték a régi rendszert. Ez történt később 1956-ban, 1990-ben és 2010-ben is – mondta. A miniszterelnök úgy látja: a magyarok országa nem találhatóak meg az ideológiák világában, a pártalkuk iránytűje sem vezet el hozzá, itt él bennünk, belül kell keresni és ezért találtak egymásra szerinte a magyarok a tavalyi parlamenti választáson.

Orbán Viktor szerint kiálltak az országért, amikor “elbúcsúztak a Nemzetközi Valutaalaptól” és kiálltak az emberekért, amikor kivetették a bankadót valamint a válságadót. Kiálltak értük akkor is, “amikor a nyugdíjrendszert vissza kellett szerezni a tőzsdecápáktól”. És kiálltak, akkor is, amikor alantas támadások érték az országot az unióban, amit itthonról szerveztek a magyarok lejáratására – fogalmazott a miniszterelnök, de konkrétan nem említette, pontosan mire gondol.

A 48-as forradalmárok nem hagyták, hogy Bécsből diktáljanak az országnak, 56-ban és 90-ben sem tűrték a moszkvai irányítást, és most sem hagyják, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljunk nekünk – mondta Orbán Viktor, aki úgy fogalmazott: senkitől sem tűrünk kioktatást és mindenkitől elvárjuk, hogy a magyaroknak megadják a kellő tiszteletet. Szerinte a határozott és egységes kiállással lezárták 2010-ben az átmenet korszakát.

Orbán Viktor
ünnepi beszédében megerősítette: szerintük új alaptörvényre van szükség, amely válaszol a húsz éve nyitott kérdésekre is. Nem ismerik el az 1949. évi kommunista alkotmány jogfolytonosságát, ezért kinyilvánítják annak érvénytelenségét.

A miniszterelnök az ország jövőjével kapcsolatban azt mondta: ha leküzdjük az adósságterhet, megindulhat az ország felemelkedése, “ahogy emelkedünk, érezni fogjunk az erőnket”. Orbán Viktor azt ajánlotta az embereknek: újítsák meg magukat is, hogy szabadon láthassák el feladataikat, mert csak szabad emberek alkothatnak szabad társadalmat.