Orbán szerint Tőkésen kívül senki sem tudja képviselni a Kárpát-medencei magyarság egységét

Tőkés Lászlón kívül nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében – beleértve Kis-Magyarországot is -, aki e térség magyarságának egységét tudná képviselni – jelentette ki hétfőn a székelyföldi Baróton Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A volt miniszterelnök elkísérte a november 25-i romániai európai parlamenti választásokon független jelöltként induló református püspököt kampányzáró körútjára. Ennek első állomása a székelyföldi Barót volt. Délután Kovásznára mentek, majd Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön találkoznak a helyi lakosokkal.
    Orbán Viktorral együtt Székelyföldre érkezett Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, velük együtt részt vesz a körúton Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), valamint Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is.  
    Baróton a szervezők becslése szerint másfél-kétezer ember fogadta nagy ovációval, irodalmi és folklór-műsorral Tőkést és Orbánt. “Nem szorul rá Tőkés püspök urunk arra, hogy én kampányoljak mellette” – jelentette ki a Fidesz elnöke. Mint mondta, csak azért jött, hogy átadja az üzenetet: Európának szüksége van Székelyföldre, Európa azt akarja, hogy a magyarokat megbízható, kiszámítható, igazi magyar ember képviselje Brüsszelben is.  
    Orbán megállapította: sohasem értette, hogy miért támadják őt azért, mert Tőkés mellett áll. Miért kell félni Tőkés Lászlótól? – tette fel a kérdést a hallgatóságnak, meg is felelve rá: valószínűleg nem is a püspöktől félnek ellenfelei, hanem attól, amit képvisel. Az autonómia ügyéről van szó – mondta. Szerinte ugyanis vannak, akik a kampány közeledtével azonnal az autonómia híveivé válnak, de amikor cselekedni kellene, nagy hirtelen ölükbe esik a kezük – állapította meg.  
    Kijelentette: ő nem is Tőkés László mellett kampányol, hanem elsősorban az autonómia, a hit, a remény, az öntudat és az önbecsülés mellett. Tőkésen kívül nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében – beleértve Kis-Magyarországot is -, aki a Kárpát-medencei magyarság egységének az ügyét tudná képviselni – hangoztatta Orbán Viktor.
    Tőkés László ugyanakkor Orbán Viktort dicsérte. Mint fogalmazott, Orbán volt az a vezető, aki évtizedek megalázottsága után visszaadta a hitet a romániai magyaroknak. “Nem nekem jött kampányolni, hanem azért jött, hogy összefogjunk a határok feletti nemzet egységének jegyében” – hangsúlyozta a püspök.
    Tőkés visszautasította azokat a támadásokat, amelyeket – mint fogalmazott – Orbán Viktor ellen intéznek “egyes fejüket vesztett és a földet talpuk alól kicsúszni érző, magyar nemzetiségű román vezetők”. Az általa vezetett királyhágómelléki egyházkerület közgyűlésének állásfoglalását is felolvasta, amely “nem kívánta minősíteni” Gyurcsány Ferenc és kormánya RMDSZ melletti kampányolását. A magyar miniszterelnök nevének hallatára hangos füttyök, hurrogások, szitkozódások hallatszottak a tömegből.
    Tőkés szerint a románokkal Krisztus nevében kell megegyezni egy keresztény Európa keretein belül. Ez a megegyezés – fűzte hozzá – nem lehet azonban sem hajbókolás, sem megalkuvás.