Orban szerint 237 és 243 között lesz azon törvényhozók száma, akik bizalmat szavaznak a kormánynak

Orban szerint 237 és 243 között lesz azon törvényhozók száma, akik bizalmat szavaznak a kormánynak
A kormányalakításra felkért Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy nyilatkozott hétfőn, hogy számításai szerint 237 és 243 között lesz azon parlamenti képviselők és szenátorok száma, akik bizalmat szavaznak a kormánynak. Ugyanakkor sérelmezte, hogy a PSD és a Pro Románia bojkottra készül.

Orban reményét fejezte ki, hogy a parlamenti képviselők és szenátorok többsége Románia érdekét fogja előtérbe helyezni, és elállnak a bojkott szándékától, amely ‘teljesen érthetetlen’, mert az utóbbi 30 évben nem volt rá példa, hogy kormányiktatási plénumülést távollétükkel bojkottáljanak két párt törvényhozói.

A PNL elnöke azt is elmondta: tudomása szerint sem az alsó-, sem a felsőház elnöke nem hajlandó vezetni az ülést, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége megtiltotta nekik, hogy eleget tegyenek hivatali feladatkörüknek. ‘Ez egy szégyenletes, hazug bojkott, amely nagyon rossz fényt vet azokra, akik ezt az utat választották a normalitás útja helyett’ – mondta a pártelnök a PNL végrehajtó testületének ülését követően.

Ugyanakkor optimistán nyilatkozott arról, hogy a támogatási megállapodást aláíró alakulatokon kívül (USR, PMP, ALDE, RMDSZ, kisebbségek frakciója) jelentős számú törvényhozó fogja még támogatni szavazatával a kormány beiktatását, többek közt a PSD soraiból is.

Orban azt is közölte, az általa vezetett párt összes törvényhozója jelen lesz a szavazáson és láthatóan fog voksolni. Az USR egyik szenátora és az ALDE egyik képviselője ‘igazoltan’ hiányozni fog – tette hozzá.

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .