Orban nem cseréli le a szakbizottsági meghallgatáson leszavazott miniszterjelöltjeit

Orban nem cseréli le a szakbizottsági meghallgatáson leszavazott miniszterjelöltjeit
Nem cseréli le Ludovic Orban a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott elnöke azt a három miniszterjelöltet, akik a parlamenti meghallgatás alkalmával nem kapták meg az illetékes szakbizottságok támogatását beiktatásukhoz.

A kormányfőjelölt ezt a szerdai bizottsági meghallgatások után jelentette ki, arra hivatkozva, hogy mind a regionális fejlesztési tárca élére jelölt Ion Stefan, mind a pénzügyminiszternek jelölt Florin Citu, mind pedig a munkaügyi miniszteri posztra jelölt Violeta Alexandru esetében politikai, nem pedig szakmai döntés született.
Orban rámutatott: jelöltjeit csak azok a szakbizottságok szavazták le, ahol a – 2016-on választások óta kormányon lévő, most ellenzékbe kényszerülő – Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói vannak többségben.
Ion Stefan miniszteri kinevezése ellen 19-17 arányban szavazott szerdán a közigazgatási szakbizottság, Violeta Alexandrut 29-22-es szavazatarányban találta alkalmatlannak a munkaügyi bizottság, míg előző nap Florin Citu azért nem kapta meg a pénzügyi bizottság ajánlását, mert 19-19 arányban szavaztak mellette és ellene is.
A PNL elnöke által javasolt 18 tagú kabinet többi miniszterjelöltjét alkalmasnak találta feladata ellátására a szakbizottság. A parlamenti szakbizottságok véleményezése ajánlás jellegű, és a kormányfőjelölt döntésétől függ, hogy lecseréli-e a jelöltet.
Az új PNL-kormány hétfőn járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.

(MTI)