Orban: a népszavazás a demokrácia megnyilvánulásának alapvető formája

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke
Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke
Részt fog venni a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon, mert a népszavazás a demokrácia megnyilvánulásának alapvető formája, és amikor hárommillió román állampolgár az alkotmány módosítását kezdeményezi, amit aztán a parlament is elfogad, nem számítanak a költségek – nyilatkozta szombaton Temesváron Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A pártelnök azt mondta, a PNL nem vett részt a kampányban, mert más vezetőktől eltérően nem ért egyet azzal, hogy a népszavazást politikai tőkeszerzésre használják.

‘A népszavazás a demokrácia megnyilvánulásának alapvető formája, mert szabad utat enged a nép szuverenitásának, amely közvetlenül, és nem képviselőkön keresztül dönthet az adott kérdésben’ – hangsúlyozta Orban.

A PNL elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy más politikai vezetők ‘fél téglával döngetik a mellüket’, hogy melyikük támogatja jobban a családot, ugyanakkor azonban elítélte azokat is, akik bojkottra szólítottak fel.

‘Mindegyikük olcsó politikai tőkeszerzésre törekszik egy olyan kérdésben, amelyből ki kellett volna maradnia a politikumnak’ – állapította meg Orban.

www.agerpres.ro