Orbán: a Magyar ügy európai ügy

A magyar ügy egyben európai ügy is – hangsúlyozta pénteken Tusnádfürdőn Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) soros ülésén az autonómia-rendszerek térségbeli fontosságára hívta fel a figyelmet.

A találkozóról kiadott közlemény szerint a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szelleméhez jól illeszkedő találkozón minden fontosabb határon túli magyar politikai szervezet magas szinten képviseltette magát, kivéve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amelynek elnöke, Markó Béla távol maradt. Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta, hogy a KMAT szerepe a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) működésének szándékos beszüntetése nyomán különösképpen felértékelődött. A jelenlegi magyar kormány nyíltan hangoztatott álláspontjával ellentétben, miszerint “az etnopolitizálás korszaka leáldozott”, Orbán Viktor nemzetpolitikai szemszögből méltatta a Kárpát-medencei autonómia-rendszerek fontosságát és szükségességét, valamint a KMAT rendkívüli szerepét ezek nemzetközi képviseletében – olvasható a közleményben. Mint Orbán fogalmazott, a magyar ügy egyben európai ügy is.

A résztvevők áttekintették a szerbiai általános, valamint a romániai helyhatósági választások után kialakult politikai helyzetet. Örömmel állapították meg, hogy a délvidéki magyar összefogás eredményes volt, s a magyar érdekképviselet megerősödött. Hasonló összefogásra biztatták az erdélyi magyar politikai erők vezetőit is, megerősítve, hogy a közös célok elérése érdekében továbbra is igénylik az RMDSZ magas szintű részvételét a tanács munkájában. A tanácskozás egyik legfontosabb határozata az autonómia-ügy közös képviseletére vonatkozott. Ennek értelmében a határon túli magyar pártok vezetői elfogadták Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívását egy közös brüsszeli útra, hogy a legmagasabb európai fórumon egységesen lépjenek fel a Kárpát-medencei magyar autonómia-követelések érvényesítése céljából.

(MTI)