Oradea Plaza: lezárult a nyomozás

Nagyvárad – A nagyváradi Itélőtábla mellett működő vádhatóság befejezte a nyomozást a 2009. február 12-én, az Oradea Plazánál zajló építkezésen történt baleset ügyében.

Mint ismert, húsz hónappal ezelőtt a tragédia következtében a 42 éves Florin Gabor életét vesztette, három kollegája pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A 28 éves Teodor Sava orvosi ápolása kilencven napot, a 29 éves Florea Perţaé nyolcvan napot, a 34 éves Géczi Csabáé pedig tizenkét napot vett igénybe. A szomszédok állítása szerint az özvegy, Nicoleta Gabor eddig semmilyen anyagi vagy egyéb természetű kártérítést nem kapott, sem a férje munkaadója, sem pedig az Oradea Plaza projekt képviselői részéről. Ugyanakkor ügyészségi források szerint a szerencsétlenség napján az áldozatok pénzügyi követeléseiknek adtak hangot.

A nyomozás két szakértői vizsgálatot eredményezett, mindkettőt Pavel Alexa kolozsvári egyetemi tanár végezte, a költségeket pedig a beruházás haszonélvezője, a Cetatea Nouă cég állta. A műszaki vélemény tervezési hibát mutatott ki, amiért állítólag Gheorghe Popa felülvizsgáló szakértő, temesvári egyetemi tanár a fő felelős, illetve a Temesvári Építészeti Egyetem oktatóinak egy csoportja, akik aláírták a tervezetet. Popa vétlennek tartja magát, meglátásában az Építkezési Felügyelet illetékesei a hibásak, akik úgy adtak zöld lámpát az építkezésnek, hogy a tenderfüzet hiányos volt. Ami a kivitelező konstancai Tehnoclima Kft.-t illeti, az ügyészek szerint nem vétett a törvények ellen. A temesvári tervezőmérnök és az egyetemi tanár 20 év börtönre számíthat.