Operai portrék

Operai portrék
2013-ban a Pegasus Press kiadó gondozásában jelent meg Costin Popa „Opera în portrete” című könyve, mely az opera világát mutatja be, valamint a szerző ízlésvilágát a hazai és a külföldi operaházak előadásairól.

Írott cikkeinek válogatása tükrözi azokat a gondolatokat, melyeket a szerző több évtized alatt fogalmazott meg. Operaénekesekről, karmesterekről irigyelendő szakmai cikkeket, tanulmányokat, könyveket írt. A könyvet Adelaida Mateescu grafikus illusztrálta.
A meleg sárgaszínű fedőlapon a könyvben szereplő művészek jól sikerült portréinak kollázsa látható.
Costin Popa Bukarestben élő neves zenekritikus, publicista, a Romániai Zeneszerzők és Zenetudósok Szövetségének, a Professzionális Újságírók Szövetségének a tagja, a MELOS folyóirat főszerkesztője. Nemzetközi téren ismert. Munkáját különböző díjakkal jutalmazták. Tehát amint mondani szokták, mindig tudta, mit is, kell tennie ahhoz, hogy hírnevét növelje. A 312 oldalas könyvében az utóbbi 15 hónapban a különböző folyóiratokban megjelent írásait közli.
A hagyományos fejezetek mellett- Bukarest, Az országban, Európai tájak- új fejezet, eddig kiadatlan anyaga jelenik meg „Régi feljegyzések” címmel. Neves hazai és világhírű operaénekesek arcképcsarnokát vonultatja fel, és bemutatja az egyéniségüket.
Régi feljegyzések
Régi feljegyzések-című fejezetben a nagyváradi születésű Várady Júliáról, az-az Tőzsér Júliáról közöl három oldalas írást. Mint írja, csodálatos hangja, zenei tehetsége van. Kolozsváron a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzettje, Emilia Popp irányításával. Tanulmányait Bukarestben mélyítette el. 22 évesen a Kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája. Majd külföldön lép fel. A Frankfurti Operaházban Cristoph von Dohnányi hallgatta meg, és két éves szerződést kapott. A szerző Tőzsér Júliát Párizsban, 1990-ben, a Strauss- Mozart dalkoncerten hallotta. Majd a Bécsi Operaházban Verdi A végzet hatalma című opera, Leonora szerepét alakította. Tökéletes technikája van, valamint csodálatos hangja.
Costin Popa a különböző operaénekesek jellemzőit mutatja be. Főleg sikereiknek titkába avatja be az olvasót. Írásai rendkívül érdekesek, nemcsak a szakemberek számára, hanem az opera-rajongóknak is. Képet alkothatnak a világ neves operaénekeseinek, karmestereinek életéről, szakmai titkaikról. 90 oldalon olvashatunk világhírű művészekről. Minden művészi portré-szöveghez társul a művész grafikus képe is.
Látványosság és hitelesség az operában
A teljesség igénye nélkül reflektálnék, a könyvben közölt, néhány interjúra, melyben figyelemre méltó gondolatok fogalmazódtak meg.
Az egyik interjút Luciana Serra-val készítette, aki énekes, Luciano Pavarottival és Jose Carreras-al is fellépett. Az interjúból kiderült, melyek azok a kritériumok, amik meghatározzák egy- egy koncertjük összeállításának vonalát. Nem egyszer tudni kell nemet is, mondani, ha a szerep nem felel meg a hangjának. A válaszból az is kiderült, a fiatalok könnyen hajlanak kompromisszumok elfogadására. Hajlamosak a pénz, a siker reményében mindent megtenni. Luciana Serra szerint a fiataloknak komolyabban, átgondoltabban kellene képezniük magukat. Meg kell keresni a jól képzett tanárokat, akiktől a kezdő énekes is tanulhat művészi hozzáállású etikát. Ha a művész rosszul sáfárkodik a hangjával, akkor a legnagyobb kincsét teszi tönkre.
Peter Mario Katona a Londoni Covent Garden Operaház, Királyi Operaház casting- igazgatójával készült interjú a látványosság és a hitelesség kérdéskörét járja körbe.
Peter Mario Katona kolozsvári gyökerű édesapja, Katona Gyula a kolozsvári Konzervatóriumban kezdte tanulmányait, majd Bécsben, Rómában vett énekórákat. Németországban letelepedett. (Nagyon kevesen tudhatják, de 1946-ban, Kolozsváron, a Hunyadi téri Operában Verdi Rigoletto című operájában, a Mantovai herceg szerepében lépett fel. Egyébként tenor volt.) Peter Mario Katona Berlinben született. Londonban él, 30 éve a Covent Garden Operaház casting- igazgatója. Szerinte a castingolás során egyre inkább előtérbe kerül a teatralitás. Megváltozott a jó énekes definíciója. Manapság nem elég, hogy valakinek jó hangja legyen, szépen tudjon énekelni, hanem a szerepnek megfelelő külsővel is kell rendelkeznie. Ez nem azt jelenti, hogy minden énekesnek soványnak kell lennie. Az énekesnek meg kell felelnie annak a szerepkörnek, melyben megjelenik. A casting- igazgató szerepe a meghallgatások, a szereposztás megszervezése, információ gyűjtése, audicíók szervezése, utazások lebonyolítása. Ma nehéz karriert építeni, ha nincs a szerepnek megfelelő külső. Megemlítette romániai énekesekkel is dolgozott, kiemelvén Várady Júliát (Tőzsér Júlia), akinek gyönyörű hangját ma is hallja. Megemlítette Ileana Cotrubaşt, aki Németországban, teljesítette ki karrierjét. Alexandru Agache, Leontina Văduva, Angela Gheorghiu operaénekeseket kiváló művészeknek tekinti. 2013-ban, Anita Hartig debütált a Covent Garden Operaházban.
Costin Popa a digitális technika előnyeit elismeri és figyeli. Szerinte bármennyre is tökéletes egy előadás, az élő operaelőadásnak mégis olyan értékei vannak, melyeket figyelmen kívül hagyni dőreség. A mágikus kör megteremtése minden operalátogatónak felejthetetlen élményt jelenthet.
A kötet gazdag fotóanyagot is tartalmaz. A könyvben megjelent anyagok 2011-2012 készültek. Jól dokumentált könyvről van szó, melyet érdemes elolvasni, általa betekinteni egy varázslatos világba, mely titkaival vár minden operát kedvelő személyt.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,