Önmérsékletet kért migráció-ügyben a román külügyminiszter az európai politikusoktól

Titus Corlatean román külügyminiszter
Titus Corlatean román külügyminiszter
Önmérsékletet kért a román és bolgár állampolgárok bevándorlása ügyében az európai politikusoktól Titus Corlatean román külügyminiszter szerdán, arra reagálva, hogy Elmar Brok német európai parlamenti képviselő ujjlenyomat-vételt javasolt a szociális rendszerrel visszaélők esetében.

A román diplomácia vezetője elfogadhatatlan, szerencsétlen kijelentésnek minősítette a német konzervatív politikus felvetését. Pártállástól függetlenül arra kérte az európai választásokra készülődő politikusokat, kezeljék fokozott óvatossággal a migráció kérdését a “populista, idegengyűlölő eszmék európai térnyerése” közepette.

Brok egy lapinterjúban azt javasolta a románok és bolgárok előtt is megnyílt német munkaerőpiac védelmében: utasítsák ki a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlókat Németországból, és vegyenek ujjlenyomatot tőlük, hogy visszatérésüket meg lehessen akadályozni.

Corlatean nyilatkozata békítő hangvételű volt ahhoz képest, hogy Victor Ponta miniszterelnök korábban “felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású” politikusnak nevezte Elmar Brokot. A kormányfő úgy vélekedett, hogy a Monica Macovei néppárti politikus “barátaitól” csak arra lehet számítani, hogy ujjlenyomatot vetetnének a románoktól és elektromos kerítések mögé zárnák őket.

Elmar Brok válasznyilatkozatában rámutatott: több mint 15 évig harcolt azért, hogy Románia és Bulgária az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék és most éppen azért emelt szót, hogy egy az uniós szabályokat megsértő kisebbség miatt ne kerüljön veszélybe a román és bolgár törvénytisztelő többség európai mozgásszabadsága.

“Ponta úr, akinek a jogállamhoz való viszonyát mindenki ismeri, most a törvénytisztelet érdekében tett felhívásomért vádol, de szemrehányása ellene fog fordulni. Nem kéne populista, belpolitikai célok miatt így viszonyulnia Románia egy régi barátjához” – fogalmazott Elmar Brok.

Az európai munkaerőpiac román és bolgár állampolgárok előtti, január elsejei megnyitása óta a román állami vezetők közül senki sem reagált hivatalos állásfoglalásban a migrációval kapcsolatos brit és német aggodalmakra. A Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt több politikusa azonban az Európai Néppárt elhatárolódását sürgette Elmar Brok “ujjlenyomatos” nyilatkozatától.