Önkormányzati számbavétel

Akt.:
Önkormányzati számbavétel
Nagyvárad- Szerdán sajtótájékoztatót tartott a városházán Ilie Bolojan polgármester, amelyen összegezte az önkormányzat négyévi tevékenységét. Jelen voltak az alpolgármesterek és az igazgatók is.

 

Mandátumának végéhez közeledve az önkormányzat elmúlt négyévi tevékenységét összegezte szerda délben Ilie Bolojan nagyváradi polgármester. A városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón jelen voltak Biró Rozália alpolgármester asszony, a másik ezen tisztséget három és fél évig betöltő dr. Gheorghe Carp, az őt váltó Florica Cherecheş, valamint a főbb igazgatóságok, illetve a helyhatóságnak alárendelt intézmények vezetői közül is néhány.

Beszámolójában az elöljáró arra hívta fel a figyelmet: a ciklus kezdetén beköszöntött a gazdasági válság, így egy sor kedvezőtlen döntés született országos szinten, mely kihatással volt a Polgármesteri Hivatal működésére is. A helyzetet súlyosbította, hogy ellenzéki vezetésű településként Várad nem sok kormányzati támogatásban részesült, kivételt ez alól csupán az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztériummal való együttműködés képezett, ami a beruházások finanszírozásában öltött formát. A polgármester fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére szerinte egy sor olyan intézkedést sikerült gyakorlatba ültetni, melyek úttörőnek számítanak nem csupán helyi szinten, hanem más városokhoz viszonyítva is. Hangsúlyozta: többek közt rendbe tették a hivatal szerkezeti felépítését, változtattak a tenderpályázatok kiírásának módján, közművesítettek, bővítették a zöldövezetet, infrastrukturális beruházásokat eszközöltek, európai uniós pénzeket sikerült lehívniuk, munkahelyeket teremtettek stb. Úgy fogalmazott: nem volt könnyű, például a földkisajátítások vagy a garázslebontások miatt gyakran támadták az önkormányzatot, de vállalták a felelősséget a döntéseikért, mert „nem a kevesek érdekeit nézték, hanem azt, hogy a többségnek jó legyen”. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: két dolgot sajnál különösebben, hogy nem sikerült megfelelő jogszabályt hozni a műemléképületek homlokzatának felújítására és hogy az éjszakai alkoholárusítást nem tudta megadóztatni.

Alpolgármesterek

Biró Rozália alpolgármester szintén az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztériummal való hatékony kapcsolatot emelte ki. Ugyanakkor beszélt azokról a diákokat érintő programokról, melyeket a váradi önkormányzat premierként vezetett be az országban (a tehetséges tanulók és sportolók díjazása, úszásoktatás, egészségügyi szűrés). Említést tett még a várfelújításról, a bölcsődei helyek számának növekedéséről, a civil szervezetek támogatásáról és a korábban tetszhalott állapotban levő Műemlékvédelmi Alapítvány újraélesztéséről.

A másik alpolgármester, Florica Cherecheş az uniós vagy helyi finanszírozású projekteket sorolta fel (összesen 63 volt, melyek közül 35 nemzetközi), úgymint: a távhőrendszer korszerűsítése, víz- és csatornázási munkálatok, útfelújítások, a termálvíz hasznosítása, iskolák felújítása stb. Végül dr. Gheorghe Carp volt alpolgármester az infrastrukturális és az egészségügyi inveszticiókat domborította ki.

Ciucur Losonczi Antonius