Önkényes önkormányzati lépések ellen az EMNP

Akt.:
Önkényes önkormányzati lépések ellen az EMNP
Ezer már megvan, de akár tízezer aláírás összegyűjtése sem lehetetlen az EMNP szerint Váradon a Vámház és Kert utca részleges lerombolása ellen tiltakozva. A párt ugyanakkor az Olaszi park átnevezése és az adóügyi visszaélés ellen is fellép.

 

Semmilyen szobor ne kerüljön Nagyvárad központjába az átépítés után, ha már a városalapító Szent László szobrának oda való visszahelyezését nem engedik. Ezt is szorgalmazza az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) váradi szervezete. A tömörülés két helyi vezetője, Csomortányi István és Kristófi Kristóf szerdán sajtótájékoztatón ismertette, milyen lépéseket tesz az EMNP a váradi önkormányzat egyre sokasodó önkényes döntései ellen.

Mint ismeretes, az önkormányzat a központban álló Mihai Viteazul szobrot átköltöztetné a volt Olaszi temetőben lévő parkba, emiatt a parkot Mihai Viteazulról nevezné el, a szobor mostani központbeli helyére pedig az ottani átépítések után Ferdinand király szobrát helyeznék el. Csomortányi István elmondta: az EMNP szerint mindez elfogadhatatlan – kivéve azt a részt, hogy a központból eltűnne Mihai Viteazul szobra. „Viszont e szobornak nincs mit keresnie a régi Olaszi temető megszentelt területén sem. Mi azt javasoljuk, helyezzék azt a Lotus Center szomszédságában lévő, mocsaras területen kialakított másik parkba, a Csend parkjának is nevezett Olaszi parkot pedig ne nevezzék át” – fejtette ki. A váradi önkormányzat ezen a héten, csütörtökön fog tárgyalni az ügyről. Ezzel kapcsolatban az EMNP-sek megjegyezték: most ismertetett javaslatukat az önkormányzati egyeztetésig írásban benyújtják Ilie Bolojanéknak is, és remélik, hogy nemcsak gyors, más véleményeket figyelmen kívül hagyó döntés, hanem érdemi vita is lesz.

Rászedett polgárok

Egy másik vitás ügy az, hogy a Bolojan-adminisztráció lerombolni tervezi a Vámház és Kert utcák egy részét, fejlesztés címén megsemmisítenék az ottani műemlék jellegű épületeket. Az EMNP aláírásgyűjtést indított ez ellen – jó eredménynek tartják, hogy mostanra ezer kézjegy gyűlt össze. Hozzátették: szerintük tízezer tiltakozó aláírás összegyűjtése sem lehetetlen, ezért folytatják a munkát. Sőt, olyan önkénteseket is keresnek, akik segítenének ebben – az érdeklődők a párt Széles/Menumorut utca 23. szám alatti székházában jelentkezhetnek. Azt is elveti a párt, hogy a Kert utcára bevezessék a villamost, így juttatva azt ki aztán a körgyűrűre. Csomortányi szerint ez hibás terv, mivel a körgyűrűre valóban ki kell terjeszteni a villamosforgalmat, de nem a központon át, hanem az Aradi úton keresztül.

További elégedetlenségeket kiváltó kérdéskör a helyi telekadók ügye. Mint megírtuk, a város vezetése hatezer polgárnak küldött fizetési felszólítást, miután előzőleg sokuk területét önkényesen beépíthető teleknek nyilvánította, amiért több adót kell fizetni. A tiltakozások hatására aztán változtatott: immár kényszerűen nyilatkozatot kell kitölteniük a polgároknak arról, hogy telkeik beépíthetők-e, viszont a besorolásról szóló végső döntést így is a város hozza meg. Kötelezik tehát különféle eszközökkel a lakosokat a nyilatkozat kitöltésére, de annak tartalmát mégsem mindig veszik figyelembe az adók megállapításakor. Egyre több olyan eset van, amikor különféle zsarolásokkal töltetik ki a nyilatkozatot az emberekkel, aztán ennek ellenére mégis beépíthető teleknek nyilvánítják a területet – figyelmeztetett Kristófi Kristóf. Az EMNP közigazgatási bírósághoz fordul mindemiatt, keresetüket várhatóan a jövő héten nyújtják be, ítélet szeptemberre vagy októberre várható. Az érintett tulajdonosoknak azt javasolják, ne töltsék ki a szóban forgó formanyomtatványokat a városházán, ehelyett látogassanak el az EMNP váradi irodájába (Széles/Menumorut 23.), ahol segítséget nyújtanak nekik. Telefonon is tudnak egyeztetni az EMNP képviselőivel a segítséget igénylők, a 0744–88–29–78, vagy a 0770–11–41–16-os számokon.

Szeghalmi Örs