Öngyilkos merénylet Srí Lankán – 10 halott

Egyes hírek szerint 10, mások szerint 8 halálos áldozata van annak a robbantásnak, amit egy öngyilkos merénylő követett el kedden Srí Lankán.

A több mint 30 sebesült között van az ázsiai szigetország vezérkari főnöke is.

A merénylő állítólag egy terhes nő volt, a kormánnyal szemben álló Tamil Tigrisek nevű szervezet aktivistája. A merényletet a colombói katonai támaszpont szigorúan védett biztonsági övezetén belül hajtotta végre.

Sarath Fonseka altábornagy éppen visszatért a bázisra, amikor a merénylő felrobbantotta a pokolgépet. A vezérkari főnök öt testőre a helyszínen meghalt, a főtiszt pedig súlyosan megsebesült. Állapotáról a katonai kórház főorvosa később csak annyit mondott, hogy “stabilizálták”.

A szigetország északi részének függetlenedéséért fegyverrel is harcoló Tamil Tigrisek és a Srí Lanka-i kormány között – norvég közvetítéssel – tűzszünet jött létre 2003-ban, amit az utóbbi hónapig többé-kevésbé be is tartottak. Néhány hete azonban egymás után több robbantásos merényletet is elkövettek, főleg katonai célpontok ellen, amelyeknek legkevesebb 80 halálos áldozatuk volt.