Olvasóköri tagok tavaszi találkozója

A Nagytemplom előtt: a messzi földről érkezők már nagyon szerették volna látni Debrecen jelképét
A Nagytemplom előtt: a messzi földről érkezők már nagyon szerették volna látni Debrecen jelképét - © Fotó: Olvasókörök Országos Szövetsége
Debrecen – Debrecenben tartották az Olvasókörök Országos Szövetsége tavaszi találkozóját és közgyűlését.

A házigazda a Csapókerti Közművelődési Egyesület volt Matkó Mária elnök asszony vezetésével. A rendezvény védnöke dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt. Az ország számos pontjáról érkeztek vendégek, így Mohácsról, Hódmezővásárhelyről, Kisújszállásról, Orosházáról és más városokból, valamint Újvidékről, Szabadkáról is. Az olvasóköri tagok a Gulyás Pál Kollégiumban lettek elszállásolva, innen indultak Debrecen felfedezésére.

Debreceni sétánkon először megtekintettük a Nagytemplomot, majd a Református Kollégiumban folytattuk a történelemidéző sétánkat. A Debrecen kincseit megmutató utunkból nem maradhatott ki a Déri Múzeumban kiállított Munkácsy-trilógia sem. Ez a három monumentális festmény városunk egyik jelképévé vált, és messzi vidékekről zarándokolnak ide az emberek, hogy láthassák. Az olvasóköri vendégeink egyike sem látta még, most áhítattal nézték a Krisztus szenvedéseinek állomásait ábrázoló, gyönyörű alkotásokat. Este kultúrműsorral kedveskedtünk: a csapókerti Főnix táncegyüttes néptáncával. Másnap az olvasókörök vezetői közgyűlést tartottak. A tagság pedig meglátogatta Álmosdon a Kölcsey Ferenc-emlékházat, végül meglátogattuk az álmosdi csata emlékhelyét is. Élményekkel telve búcsúztak Debrecentől a messzi tájakról érkezők, és megígérték: egyszer visszatérnek még ide.

– Hajdu-Horváth Emese, a Csapókerti Közművelődési Egyesület titkára –