Oltóanyag sürgősségi eljárással

Oltóanyag sürgősségi eljárással
Az Egészségügyi Minisztérium sürgősségi eljárással szándékszik megvásárolni 120 ezer adag hexavalens oltóanyagot, s egyúttal megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy felbontsa a szerződést a Polisano céggel, amelynek eddig kellett volna biztosítania a szükséges mennyiséget.

Az ok: a Polisano nem tett eleget kötelezettségének, nemrég egy értesítést küldött arról, hogy nem tudja időben biztosítani a szerződésben szereplő oltóanyag-mennyiséget. Nem ez az első eset, csak az idén több alkalommal is megtörtént, hogy több száz csecsemőt késve oltottak be a hexavalens oltóanyag hiánya miatt.

Ezt az oltást amúgy az újszülötteknek szokták beadni és a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, az influenza, a B típusú sárgaság, valamint a gyermekbénulás ellen nyújt védelmet.

Amint Laurenţiu Colintineanu, a minisztérium szóvivője nyilatkozta, a szerződés az értesítés elküldésétől számított tizenötödik napon jár le, jelenleg előkészületben van a sürgősségi közbeszerzési procedúra. Egyelőre nincsenek komoly késések a csecsemők beütemezését illetően és nem is lesznek gondok míg sikerül beszerezni az oltóanyagokat, tette hozzá. A későbbiekben egy újabb keretszerződést fognak majd kötni, s az új forgalmazónak kötelessége lesz évente egy bizonyos mennyiségű oltóanyagot biztosítania.

Címkék: , ,