Oltás lányoknak

Oltás lányoknak
A háziorvosokon keresztül igényelhető az ingyenes, humán papillómavírus (HPV) elleni oltás, tudatja közleményben a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP). Az országos oltási program keretén belül zajló akció a 11 – 14 év közötti lányokra terjed ki, azaz azokra, akik betöltötték már a tizenegyedik évüket, de a tizenötödiket még nem.

Többféle készítmény létezik: a Silgard nevűből a 11 és 13 év közötti lányok kétszer egy egy fél milliliteres adagot kell kapjanak hat hónapos időközönként. A 14 évet betöltött lányoknak három adagot kell beadni, a másodikat legalább egy hónappal az elsőt követően, a harmadikat legalább három hónappal a másodikat követően, s az első és a harmadik beadása között nem szabad több mint egy évnek eltelnie. A másik készítmény a Cervarix, ebből minden esetben két adagot kell beadni, a kettő között 5-től 13 hónapig terjedő szünetet kell tartani. Ugyanazzal a készítménnyel ajánlatos folytatni az oltási sémát, amellyel elkezdték.

Az oltást a szülők, illetve gyámok igényelhetik a háziorvosnál, utóbbinak kötelessége továbbítani az igényléseket a DSP-hez. A háziorvosokat tájékoztatták erről, az első igényléseket június 25-ig kell továbbítaniuk. A DSP azt ajánlja, hogy a szülők kérjék az oltást gyermekük számára, mivel védelmet biztosít a méhnyakrákot okozó vírusfertőzéssel szemben.

Címkék: ,