Olof Palme-díjat kapott Stockholmban Hédi Fried romániai származású zsidó írónő

Hédi Fried romániai származású zsidó írónő
Hédi Fried romániai származású zsidó írónő
Olof Palme-díjat kapott Stockholmban Hédi Fried romániai származású zsidó írónő, jelentette be a stockholmi Román Kulturális Intézet pénteken.

A bizottság indoklása szerint “az emberek jogainak védelméért folytatott fáradhatatlan tevékenységéért és az életművéért, amelynek köszönhetően ismertté tette a nácizmus és rasszizmus, az erőszak és az előítéletek által okozott kegyetlenkedéseket” kapta Hédi Fried a közügyek terén kifejtett tevékenységért járó Palme-díjat.

“Nagyon sokat jelent számomra ez a díj. Nem értem pontosan, hogy miért én kaptam ezt a díjat, hiszen amit teszek, az nagyon természetesnek tűnik számomra, de igazán értékelem” – nyilatkozta Hédi Fried a Dagens Nyheter svéd napilapnak a stockholmi Román Kulturális Intézet szerint.

1987 óta olyan embereknek ítélik oda a díjat, akik jelentősen hozzájárultak az 1986-ban meggyilkolt svéd miniszterelnök szellemi örökségének megőrzéséhez és a rasszizmus ellen, az emberi jogok érvényesítéséért, a békéért és a világ biztonságáért harcolnak.

Hédi Fried 1924-ben született Máramarosszigeten. A második világháborúban deportálták. Túlélte az auschwitzi és bergen-belseni koncentrációs táborokat, a háború után Svédországban telepedett le a Vöröskereszt meghívására.

Öt biográfiai könyve jelent meg, melyből hármat román nyelvre is lefordítottak.

2015-ben Klaus Iohannis államelnök a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki.

Előrehaladott életkora ellenére Hédi Fried aktívan részt vesz a holokausztra emlékező eseményeken, nem csupán Svédországban, hanem nemzetközi rendezvényeken is.

www.agerpres.ro