Olcsóbb gázolaj a mezőgazdaságnak

A mezőgazdaságban használt gázolaj fogyasztási adóját literenként 65 banival szándékszik csökkenteni mihamarabb, lehetőleg 2 héten belül, a Kormány a hektáronkénti 48 literes üzemanyagtámogatás esetében, nyilatkozta csütörtökön Dacian Ciolos mezőgazdasági miniszter. Bár a mezőgazdászok nagyobb támogatásra számítottak, a Gazdasági és Pénzügyminisztérium számításai szerint csak ennyi lehetséges.

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerdán jelentette be, hogy az ez évi második költségvetéskiegészítéskor a Kormány úgy döntött, hogy 100 millió lejt különítenek el a mezőgazdsági célra használt üzemanyag fogyasztási adócsökkentésének támogatására. Az év végéig az állatartóknak járó támogatás növelését is megigérte.

A Gázolaj fogyasztási adóját január elsején növelték meg 5,6 százalékkal. Ezzel elérte 1000 literenként a 274,6 eurót. Románia engedélyt kért a z Európai Bizottságtól a mezőgazdságban használt gázolaj fogyasztási adójának csökkentésére és a pénzügyminiszter már júliusban bejelentette, hogy pozitív választ kapott.