Olaszországba érkezett Tăriceanu

Olaszországba érkezett Tăriceanu
Románia – Calin Popescu Tariceanu, román kormányfő szerda reggel Rómába érkezett azzal a céllal, hogy az olasz kormányfővel közösen keressenek megoldást a nemrég elkövetett rablógyilkosság kapcsán kialakult diplomáciai konfliktusra.

Október 31-én egy román állampolgár kirabolt és bántalmazott egy 47 éves milánói nőt, aki utóbb belehalt sérüléseibe.
A román kormány hétfői ülésén egy sor intézkedést fogadott el az olaszországi román bűnözés megfékezésére és a félszigeten munkát vállaló románok védelmére. Az olasz közvélemény rendkívül éles ellenszenvet táplál a románok iránt, ugyanis Románia uniós csatlakozását követően ugrásszerűen megnőtt a románok által Itáliában elkövetett bűncselekmények száma.

Pier Luigi Bersani, olasz fejlesztési miniszter kedd esti, bukaresti látogatásakor azt mondta, hogy szerinte nem valószínű, hogy módosítanák azt a rendeletet, amelyet a közrendre veszélyt jelentő uniós állampolgárok kitoloncolására hoztak Rómában. A november másodikától alkalmazott rendeletet a nagy visszhangot kapott bűneset után fogadták el, ezt még a parlamentnek is meg kell vitatnia.

Olaszországból eddig négy román állampolgárt utasítottak ki novemberben, további 12 embert pedig a napokban küldenek haza.